Project Description

Absolutnie dobre - Domowa vegeta

Czas przygotowania: 70 min.

Porcja: 100 g

Danie wegetariańskie: Tak

Stopień trudności: Łatwe

Domowa vegeta

Jeśli macie chwilę i nadmiar warzyw korzeniowych w lodówce, to zachęcamy do przygotowania domowej vegety. Z marchewki, selera, pietruszki, których już nie wiecie do czego użyć, a nie chcecie wyrzucać, można śmiało zrobić własną, pyszną przyprawę bez sztucznych dodatków. My tę przyprawę robimy już od jakiegoś czasu i idealnie sprawdza się jako dodatek do sosów, zup i mięs. Tak naprawdę, na bazie tej vegety możemy wymieszać wszystko: suszone zioła, z suszonymi grzybami oraz suszone buraki i mieć gotowe mieszanki własnej roboty. Polecamy taką przyprawę, bo wiemy co jemy i nie marnujemy 😉

Kamila i Marysia

Składniki:

  • 4-5 marchewek
  • 1 większa pietruszka
  • 1/2 selera
  • 1 cebula
  • 1 por
  • 10 ziarenek ziela angielskiego
  • 4 liście laurowe
  • 3 gałązki lubczyku
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 1/2 pęczka koperku
  • 1 1/2 łyżki soli morskiej

Sposób przyrządzania:

1. Warzywa myjemy i obieramy.
2. Cebulę i por kroimy w cienkie w plasterki. Pietruszkę, selera oraz marchewkę kroimy w cienkie paski, plastry, można to zrobić obieraczką do warzyw. Natkę pietruszki, koperek oraz lubczyk dzielimy na drobne kawałki.
3. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 60°C.
4. Pokrojone warzywa układamy równomiernie na płaskiej blasze. Suszymy w uchylonym piekarniku około 60-70 minut, aż warzywa będą twarde, wysuszone.
5. Wyciągamy z piekarnika, wsypujemy do rozdrabniacza lub kielicha blendera. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, pieprz. Wszystko razem miksujemy do momentu, aż warzywa będą rozdrobnione. (U nas są dość grubo zmielone bo takie lubimy.) Dodajemy sól morską. Mieszamy.
6. Przesypujemy do słoika i używamy do zup, sosów, mięs itp