Czas przygotowania: 2,5 h
Porcja dla: 3 osób
Danie wegetariańskie: Nie
Stopień trudności: Łatwe
Gdy robi się cieplej, nachodzi nas ochota na grillowanie. Warzywa z dodatkiem fileta z kurczaka to świetna propozycja na wiosenno – letni obiad na łonie natury. Długie moczanie kawałków kurczaka w marynacie z nutą miodu i cytryny sprawia, że mięso jest delikatne i soczyste w smaku. Do tego ulubione warzywa, chrupkie i przypieczone. To jest naprawdę dobre!
Kamila
Składniki:
- 3 filety z kurczaka
- 250 g zielonych szparagów
- 1 żółta papryka
- 2 średnie cebule
na marynatę:
- 6 łyżek oleju rzepakowego
- 5 łyżek sosu sojowego
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka soku z cytryny
- 3 ząbki czosnku
- 3 szczypty soli
- 1 łyżeczka imbiru w proszku
- ½ łyżeczki kuminu
- 1 łyżeczka cynamonu
- ½ łyżeczki trawy cytrynowej
- ½ łyżeczki chili
Sposób przyrządzania:
1. Filety z kurczaka kroimy na kawałki. W misce mieszamy wszystkie składniki na marynatę, do uzyskania jednolitej konsystencji. Do miski wrzucamy kawałki kurczaka, mieszamy, aż sos równo pokryje całe mięso. Odstawiamy do lodówki na 2 godziny.
2. Paprykę myjemy i pozbywamy się gniazda nasiennego, kroimy na grube paski. Cebulę obieramy i kroimy w grube piórka tak, żeby można wbić w nie patyk do szaszłyków. Szparagi myjemy i odrywamy zdrewniałe końce od dołu.
3. Wyjmujemy kurczaka z lodówki. Nabijamy po kawałku na patyk od szaszłyka naprzemiennie z warzywami lub wg. uznania.
4. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180°C. Wkładamy patyczki z mięsem na ruszt i pieczemy około 40 minut aż mięso się zarumieni. W połowie pieczenia obracamy na drugą stronę.
Szaszłyki możemy też upiec na grillu! Podajemy z sosem jogurtowo-czosnkowym.