Czas przygotowania: 50 min.
Porcja dla: 3 osób
Danie wegetariańskie: Tak
Stopień trudności: Łatwe
Co tu dużo mówić, knedle ze śliwkami to nasze ulubione danie. Co najmniej raz w roku je robię. Czekam na moment, kiedy śliwki dojrzeją i pojawią się na ryneczku. Wtedy zabieram się za przygotowanie, które wcale nie jest takie trudne. Ta sezonowość knedli w moim domu wiąże się z czekaniem na smaki, które pamiętam z dzieciństwa.
Kamila
Składniki:
- 500 g ugotowanych ziemniaków
- 1 średnie jajko
- 20 sztuk śliwek węgierek
- 200 g mąki pszennej
- szczypta soli
- cynamon
do podania:
- 5 łyżek bułki tartej
- 5 łyżek masła
- gęsta śmietana lub jogurt
Sposób przyrządzania:
1. Ziemniaki gotujemy w skorupkach. Studzimy i rozgniatamy dokładnie praską lub tłuczkiem do ziemniaków
2. Śliwki myjemy, przekrawamy na pół, ale tak, żeby połówki były złączone, wydrążamy pestki.
3. Na stolnicę wysypujemy mąkę dodajemy ziemniaki, jajko oraz sól. Delikatnie zagniatamy.
4. Oprószonymi mąką dłońmi formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, robimy wgłębienie, wkładamy całą śliwkę uprzednio oprószoną cynamonem i zaklejamy tworząc zgrabną kulkę. Odkładamy na posypaną mąką stolnicę.
5. W dużym garnku zagotowujemy wodę. Solimy. Wrzucamy knedle i czekamy aż wypłyną. Gotujemy około 5-ciu minut od wypłynięcia. Wyjmujemy na talerze łyżką cedzakową.
6. Na patelni roztapiamy masło, dodajemy bułkę tartą i smażymy do momentu aż się zarumieni.
7. Ciepłe knedle polewamy bułką i dodajemy śmietanę lub jogurt według uznania.
Smacznego 😘