Czas przygotowania: 45 min.
Porcja dla: 3 osób
Stopień trudności: Łatwe
Zazwyczaj pomysł na taki obiad powstaje wtedy, gdy nie możemy zjeść wspólnie o jednej porze, gdy w lodówce zostają jakieś resztki, pomidory już lekko pomarszczone i gdy mamy ochotę na soczewicę, a na nią to bardzo zawsze ;) Można też sobie odgrzać lub zjeść na zimno z ulubionym pieczywem. Co jest jeszcze fajne, że do tej potrawki można wrzucić dosłownie wszystko i zawsze będzie dobrze smakowało. Zajmuje mało czasu i dostarczy nam sporo zdrowych składników ;)
Smakujcie!
Kamila
Składniki:
- 1 czerwona papryka
- 1 mała cukinia
- 1 marchewka
- 1 średni por, biała część
- 2 ząbki czosnku
- 5 łyżek oleju rzepakowego
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 duży pomidor lub 10 pomidorków koktajlowych
- 2 szklanki ugotowanej czarnej soczewicy
- sok z połowy cytryny
- 1/2 łyżeczki papryki chili
- łyżeczka imbiru w proszku
- 1 łyżeczka trawy cytrynowej
- 1 łyżeczka kolendry w proszku
- 1/2 łyżeczki kuminu mielonego
- sól do smaku
- 1 1/2 litra bulionu
Sposób przyrządzania:
1. W rondlu rozgrzewamy olej. dodajemy pokrojony por oraz czosnek, chwilę podsmażamy. Dorzucamy marchewkę pokrojoną w cienkie talarki. Mieszamy. Dorzucamy wszystkie przyprawy i chwilę smażymy. Dodajemy przekrojone na pół pomidorki, mieszamy.
2. Dolewamy trochę bulionu, tak aby zakrył dno rondla. Cukinię kroimy na cienkie kawałki i dodajemy do potrawy. Chwilę smażymy, około 5 min. Wlewamy resztę bulionu, dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy. Dusimy 10 min.
3. Paprykę kroimy na kawałki i wrzucamy do rondla. Solimy do smaku. Wciskamy sok z cytryny. Mieszamy i dusimy na małym ogniu około 25 min.
4. Do miski wsypujemy czarną soczewicę (ilość wg. uznania) a na wierzch wlewamy potrawkę. Można też soczewicę dodać na koniec gotowania bezpośrednio do rondla i zamieszać.
Gotowe!