Absolutnie dobre - Warzywna potrawka z czarną soczewicą

Czas przygotowania: 45 min.

Porcja dla: 3 osób

Danie wegetariańskie: Tak

Stopień trudności: Łatwe

Warzywna potrawka z czarną soczewicą

Zazwyczaj pomysł na taki obiad powstaje wtedy, gdy nie możemy zjeść wspólnie o jednej porze, gdy w lodówce zostają jakieś resztki, pomidory już lekko pomarszczone i gdy mamy ochotę na soczewicę, a na nią to bardzo zawsze ;) Można też sobie odgrzać lub zjeść na zimno z ulubionym pieczywem. Co jest jeszcze fajne, że do tej potrawki można wrzucić dosłownie wszystko i zawsze będzie dobrze smakowało. Zajmuje mało czasu i dostarczy nam sporo zdrowych składników ;)

Smakujcie!
Kamila

Składniki:

  • 1 czerwona papryka
  • 1 mała cukinia
  • 1 marchewka
  • 1 średni por, biała część
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 łyżek oleju rzepakowego
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 duży pomidor lub 10 pomidorków koktajlowych
  • 2 szklanki ugotowanej czarnej soczewicy
  • sok z połowy cytryny
  • 1/2 łyżeczki papryki chili
  • łyżeczka imbiru w proszku
  • 1 łyżeczka trawy cytrynowej
  • 1 łyżeczka kolendry w proszku
  • 1/2 łyżeczki kuminu mielonego
  • sól do smaku
  • 1 1/2 litra bulionu

Sposób przyrządzania:

1. W rondlu rozgrzewamy olej. dodajemy pokrojony por oraz czosnek, chwilę podsmażamy. Dorzucamy marchewkę pokrojoną w cienkie talarki. Mieszamy. Dorzucamy wszystkie przyprawy i chwilę smażymy. Dodajemy przekrojone na pół pomidorki, mieszamy.
2. Dolewamy trochę bulionu, tak aby zakrył dno rondla. Cukinię kroimy na cienkie kawałki i dodajemy do potrawy. Chwilę smażymy, około 5 min. Wlewamy resztę bulionu, dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy. Dusimy 10 min.
3. Paprykę kroimy na kawałki i wrzucamy do rondla. Solimy do smaku. Wciskamy sok z cytryny. Mieszamy i dusimy na małym ogniu około 25 min.
4. Do miski wsypujemy czarną soczewicę (ilość wg. uznania) a na wierzch wlewamy potrawkę. Można też soczewicę dodać na koniec gotowania bezpośrednio do rondla i zamieszać.

Gotowe!