
Czas przygotowania: 30 min.
Porcja dla: 2 osób
Danie wegetariańskie: Tak
Stopień trudności: Łatwe
Chrupiące tofu
Chrupiące tofu
Tofu w takiej postaci jest prawdziwą ucztą dla kubków smakowych. Jego delikatna, a zarazem chrupiąca struktura sprawia, że rozpływa się w ustach, pozostawiając niezapomniane wrażenie.
Podane z ryżem basmati, posypane sezamem oraz posiekanym szczypiorkiem jest daniem idealnym pod względem smaku i tekstury.
Po usmażeniu i odsączeniu tofu z tłuszczu, przekładam je na patelnię z już wcześniej przygotowanym sosem. Sos składa się z kilku składników, w tym z czosnku, miodu, sosu sojowego, cytryny oraz wędzonej papryki.
Tofu zanurzone w tym sosie, wchłania wszystkie smaki i aromaty, dzięki czemu staje się jeszcze smaczniejsze, a gdy płyny się zredukują powstaje pyszna chrupiąca skórka.
To proste danie z pewnością zadowoli zarówno miłośników wegetariańskiej kuchni, jak i wszystkich, którzy pragną spróbować czegoś nowego.
Smacznego!
Kamila
Składniki:
- 180 g naturalnego tofu
- biały sezam
- drobny szczypiorek
- olej rzepakowy
- do podania: ryż jaśminowy lub basmati
na sos:
- 2 łyżki miodu
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej
- 1 ząbek czosnku
- ½ łyżeczki wędzonej papryki
- ¼ szklanki wody
Sposób przyrządzania:
1. Tofu wyjmujemy z opakowania, dokładnie odsączamy z wody na ręczniku papierowym, kroimy w kostkę. Do woreczka wsypujemy mąkę i do niej wrzucamy kostki tofu. Poruszamy woreczkiem, aż wszystkie kostki pokryją się mąką.
2. Na głębokiej patelni rozgrzewamy sporą ilość oleju, tak, żeby zakrył całe dno. Wrzucamy obtoczone w mące tofu i smażymy aż lekko się zarumieni i będzie chrupkie.
Usmażone przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym w celu odsączenia tłuszczu.
3. Przygotowujemy sos. W miseczce łączymy ze sobą wszystkie składniki, czosnek przeciskamy przez praskę. Mieszamy.
4. Na patelnię wlewamy przygotowany sos. Podgrzewamy do momentu aż zacznie się gotować i lekko bulgotać i gęstnieć. Teraz wrzucamy do niego kawałki tofu. Mieszamy tak aby sos oblepił całe tofu.
5. Do miski wrzucamy ryż jaśminowy, na wierzch układamy kostki tofu. Posypujemy sezamem i posiekanym szczypiorkiem.
Gotowe!❤️