Czas przygotowania: 15 min.
Porcja dla: 3 osób
Stopień trudności: Łatwe
Kilka ładnych lat temu tę oto sałatkę miałam okazje pierwszy raz spróbować u mojej koleżanki Moniki. To były czasy, gdy rukoli nie można było jeszcze dostać w każdym sklepie, a suszone pomidory były rarytasem. Wtedy też królowała sałatka Caprese, którą bardzo lubiłam, ale sałatka Moniki podbiła moje kubki smakowe swą wyrazistością i świeżością. Okazała się wg. mnie lepszym, udoskonalonym wariantem Caprese, dzięki sosowi z czosnkiem i octem balsamicznym. Do dziś ją przygotowuję do obiadu czy na kolację a domownicy ją uwielbiają. Polecam! ❤️
Kamila
Składniki:
- 3 garście rukoli
- 8-17 kulek mini mozzarelli wg. uznania
- 15 pomidorków koktajlowych
- 8 pomidorów suszonych w zalewie
Na sos:
- 1 ząbek czosnku
- 5 łyżek oleju z pestek winogron lub rzepakowego
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1/2 łyżeczki soli
Sposób przyrządzania:
1. Na talerz wykładamy umytą rukolę.
2. Dodajemy przekrojone na pół pomidorki oraz suszone pomidory pokrojone na cienkie paseczki. Delikatnie mieszamy.
3. Na wierzch kładziemy mozzarellkę.
4. W miseczce przygotowujemy sos. Czosnek wyciskamy przez praskę, dodajemy olej oraz ocet balsamiczny i sól. Całość mieszamy aż składniki się połączą.
5. Polewamy sałatkę sosem i podajemy.
Fajnie smakuje z bagietką 😘