Czas przygotowania: 15 min.
Porcja dla: 3 osób
Stopień trudności: Łatwe
Lekko słodkawy smak z nutą ostrej papryczki, oraz kolorowy wygląd tej sałatki z pewnością zadowoli podniebienia miłośników pikantnych smaków. Mango fajnie kontrastuje z chrupiącymi orzechami nerkowca, pomidorkami koktajlowymi i marchewką. Sos z kolei jest delikatnie pikantny oraz lekko słodki. Sałatka wspaniale smakuje, a do tego apetycznie wygląda. Nie sposób się jej oprzeć 🥰
Kamila
Składniki:
- 1 średni ogórek szklarniowy
- 2 średnie marchewki
- 1 dojrzałe mango
- garść pomidorków koktajlowych
- garść orzechów nerkowca lub orzeszków ziemnych
na sos:
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka miodu
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki płatków czerwonej, ostrej papryki
- sok z jednej limonki
Sposób przyrządzania:
1. Marchewkę oraz ogórka obieramy i kroimy w julienne albo drobne paski. Mango obieramy ze skóry i też kroimy w grubsze paski. Pomidorki przekrawamy na pół.
2. W małej misce mieszamy sos sojowy, miód, przeciśnięty przez praskę czosnek, płatki czerwonej papryki i sok z limonki. Mieszamy przed dodaniem do sałatki, do całkowitego połączenia składników.
2. Warzywa oraz mango układamy na dużym talerzu lub w misce, polewamy dressingiem i dobrze mieszamy.
3. Podajemy w osobnych miseczkach posypując orzechami.
Smacznego😘