Czas przygotowania: 2,5h
Porcja dla: 4 osób
Stopień trudności: Łatwe
Gazpacho to pyszna zupa na zimno pochodząca z Hiszpanii. Pełna smaku z dojrzałych, aromatycznych pomidorów, czosnku, ogórków i papryki, którą bardzo szybko się robi. Ja dodałam jeszcze małą cukinię i wzbogaciłam smak odrobiną miodu oraz przypraw: tymianku i bazylii. Ten chłodnik jest idealny na ciepłe dni, a gdy jest chłodniej to można go po prostu podgrzać i zjeść na ciepło ;).
Kamila
Składniki:
- 6 dużych, dojrzałych pomidorów (u mnie mieszane)
- 1 mała biała lub czerwona cebula
- 1/2 czerwonej papryki
- 1 ogórek gruntowy
- 1 mała (młoda) cukinia
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka octu jabłkowego lub winnego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- opcjonalnie: 1 kromka chleba obranego ze skórki
- 1/2 łyżki miodu
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka bazylii
- 1/2 łyżeczki tymianku
na wierzch zupy:
- 1/2 papryki czerwonej
- 1 ogórek gruntowy
- grzanki
- posiekane listki kolendry lub natki pietruszki
- świeżo zmielony pieprz czarny lub czerwony
- dwie łyżki oliwy z oliwek
Sposób przyrządzania:
1. Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki. Kroimy na kawałki, usuwamy twarde części. Dodajemy obranego i pokrojonego ogórka, pokrojoną cukinię, paprykę, cebulę oraz czosnek i chleb.
2. Całość wrzucamy do miski i blendujemy przez chwilę. Dodajemy oliwę oraz ocet i przyprawy. Blendujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Jeśli zupa jest za mało słona to doprawiamy do smaku.
3. Gazpacho chłodzimy w lodówce przez minimum 2 godziny.
4. Podajemy w miseczkach posypany pokrojoną w drobną kosteczkę paprykę z ogórkiem, grzankami i kolendrą. Na koniec polewamy oliwą i doprawiamy pieprzem.
Gotowe!