Absolutnie dobre - Gazpacho

Czas przygotowania: 2,5h

Porcja dla: 4 osób

Danie wegetariańskie: Tak

Stopień trudności: Łatwe

Gazpacho

Gazpacho to pyszna zupa na zimno pochodząca z Hiszpanii. Pełna smaku z dojrzałych, aromatycznych pomidorów, czosnku, ogórków i papryki, którą bardzo szybko się robi. Ja dodałam jeszcze małą cukinię i wzbogaciłam smak odrobiną miodu oraz przypraw: tymianku i bazylii. Ten chłodnik jest idealny na ciepłe dni, a gdy jest chłodniej to można go po prostu podgrzać i zjeść na ciepło ;).

Kamila

Składniki:

  • 6 dużych, dojrzałych pomidorów (u mnie mieszane)
  • 1 mała biała lub czerwona cebula
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 ogórek gruntowy
  • 1 mała (młoda) cukinia
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka octu jabłkowego lub winnego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • opcjonalnie: 1 kromka chleba obranego ze skórki
  • 1/2 łyżki miodu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1/2 łyżeczki tymianku

na wierzch zupy:

  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1 ogórek gruntowy
  • grzanki
  • posiekane listki kolendry lub natki pietruszki
  • świeżo zmielony pieprz czarny lub czerwony
  • dwie łyżki oliwy z oliwek

Sposób przyrządzania:

1. Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki. Kroimy na kawałki, usuwamy twarde części. Dodajemy obranego i pokrojonego ogórka, pokrojoną cukinię, paprykę, cebulę oraz czosnek i chleb.
2. Całość wrzucamy do miski i blendujemy przez chwilę. Dodajemy oliwę oraz ocet i przyprawy. Blendujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Jeśli zupa jest za mało słona to doprawiamy do smaku.
3. Gazpacho chłodzimy w lodówce przez minimum 2 godziny.
4. Podajemy w miseczkach posypany pokrojoną w drobną kosteczkę paprykę z ogórkiem, grzankami i kolendrą. Na koniec polewamy oliwą i doprawiamy pieprzem.

Gotowe!