Przepis Absolutnie Dobre - Kapuśniak

Czas przygotowania: 45 min.

Porcja dla: 4 osób

Danie wegetariańskie: Tak

Stopień trudności: Łatwe

Kapuśniak

Zupa z kiszonej kapusty to danie zdrowe, smaczne, rozgrzewające i sycące. Jeśli mamy dobrą kapustę, to gwarantuję, że ta zupa to przysmak. Bezmięsna, z dodatkiem przypraw, suszonych grzybów gotowana bez ziemniaków. A ziemniaki ugotowane osobno i okraszone podsmażoną cebulką idealnie komponują się ze smakiem kapuśniaku. Jeśli ktoś ich nie je, to może zastąpić kromką razowego chleba.

Kamila

Składniki:

  • 600 g kiszonej kapusty
  • 2 średnie cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 marchewki
  • kawałek selera
  • 1 pietruszka
  • 4 suszone grzyby
  • 2 liście laurowe
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka cząbru
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminku
  • 1 łyżka cukru
  • 4 – 5 łyżek sosu sojowego
  • olej do smażenia
  • 1 łyżka masła
  • sól

dodatkowo:

  • 10 – 15 ziemniaków
  • 1 cebula
  • olej

Sposób przyrządzania:

1. Kapustę delikatnie odciskamy z soku i kroimy na mniejsze części.
2. Do garnka na zupę wlewamy olej, dodajemy łyżkę masła i wrzucamy 2 cebule drobno pokrojone oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Smażymy aż cebula się zeszkli.
2. Dodajemy przyprawy: słodką paprykę, kminek, cząber, mieszamy i chwilę smażymy. Dodajemy teraz kapustę ( jeśli jest bardzo kwaśna można ją wcześniej przepłukać ). Mieszamy. Dorzucamy resztę warzyw, startych na grubych oczkach: marchewkę, seler i pietruszkę.
3. Całość mieszamy, i dusimy około 10 minut, mieszając od czasu do czasu.
4. Zalewamy kapustę 3 litrami wody. dodajemy liście laurowe, ziele angielskie oraz grzyby i łyżkę cukru.
5. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem.
6. W międzyczasie obieramy ziemniaki, wrzucamy do garnka z osoloną, wrzącą wodą i gotujemy do miękkości.
7. Mieszamy zupę i gotujemy dalej aż kapusta będzie miękka.
9. Na koniec zupę doprawiamy do smaku sosem sojowym i solą.
10. Na patelnię wlewamy olej i cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Smażymy na złoty kolor.
11. Ugotowane ziemniaki przekładamy na talerz, posypujemy usmażoną cebulką i podajemy z miską gorącej zupy.

Smacznego ❤️