Absolutnie dobre - Curry z dyni, ciecierzycy i papryki

Czas przygotowania: 45 min.

Porcja dla: 3 osób

Danie wegetariańskie: Tak

Stopień trudności: Łatwe

Curry z dyni, ciecierzycy i papryki

Głównym składnikiem tego dania jest dynia, która nadaje kremowej konsystencji i słodkawego posmaku. W połączeniu z przyprawami, papryką, ciecierzycą i mlekiem kokosowym tworzy bogaty smak, w którym skrywa się głęboki aromat. To danie, fajnie rozgrzewa, i zachwyca pięknym kolorem. Z dodatkiem chlebka naan czy ryżu staje się bardzo sycącym daniem.

Kamila

Składniki:

  • 1 średnia dynia lub około 400 g dyni ze skórą
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szklanka odsączonej ciecierzycy z puszki
  • 5 łyżek oleju rzepakowego
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 1 cm obranego imbiru
  • 1 łyżka przyprawy curry
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1/2 szklanki bulionu warzywnego
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 150 ml mleka kokosowego
  • sól do smaku

do podania:

  • natka pietruszki lub kolendra, ryż basmati lub chlebek naan

Sposób przyrządzania:

1. Dynię możemy przygotować na dwa sposoby: pieczemy w piekarniku lub obieramy ze skóry i wydrążamy pestki.
Kroimy na kawałki. Odstawiamy na bok.
2. W rondlu rozgrzewamy olej razem z masłem. dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, przeciśniety czosnek oraz starty imbir. Chwilę smażymy. Dorzucamy przyprawę curry, mieszamy i dusimy, aż cebulka będzie szklista, miękka.
3. Teraz dodajemy dynię oraz bulion. Mieszamy.
4. Dodajemy koncentrat pomidorowy i paprykę w proszku, gotujemy na małym ogniu około 20 minut.
5. Dodajemy pokrojoną paprykę. Dusimy kolejne 10 minut mieszając od czasu do czasu.
6. Na koniec wlewamy mleko kokosowe, sok z limonki oraz dorzucamy cieciorkę. Mieszamy i gotujemy do uzyskania jednobarwnej konsystencji. Jeśli konsystencja jest zbyt gęsta możemy dodać trochę wody. Solimy do smaku.
7. Przelewamy do miseczek, posypujemy ulubioną zieleniną. Podajemy z pieczywem lub ryżem.

Smacznego! 😘