Czas przygotowania: 45 min.
Porcja dla: 3 osób
Danie wegetariańskie: Tak
Stopień trudności: Łatwe
Głównym składnikiem tego dania jest dynia, która nadaje kremowej konsystencji i słodkawego posmaku. W połączeniu z przyprawami, papryką, ciecierzycą i mlekiem kokosowym tworzy bogaty smak, w którym skrywa się głęboki aromat. To danie, fajnie rozgrzewa, i zachwyca pięknym kolorem. Z dodatkiem chlebka naan czy ryżu staje się bardzo sycącym daniem.
Kamila
Składniki:
- 1 średnia dynia lub około 400 g dyni ze skórą
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 szklanka odsączonej ciecierzycy z puszki
- 5 łyżek oleju rzepakowego
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka soku z limonki
- 1 cm obranego imbiru
- 1 łyżka przyprawy curry
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 1/2 szklanki bulionu warzywnego
- 1/2 papryki czerwonej
- 150 ml mleka kokosowego
- sól do smaku
do podania:
- natka pietruszki lub kolendra, ryż basmati lub chlebek naan
Sposób przyrządzania:
1. Dynię możemy przygotować na dwa sposoby: pieczemy w piekarniku lub obieramy ze skóry i wydrążamy pestki.
Kroimy na kawałki. Odstawiamy na bok.
2. W rondlu rozgrzewamy olej razem z masłem. dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, przeciśniety czosnek oraz starty imbir. Chwilę smażymy. Dorzucamy przyprawę curry, mieszamy i dusimy, aż cebulka będzie szklista, miękka.
3. Teraz dodajemy dynię oraz bulion. Mieszamy.
4. Dodajemy koncentrat pomidorowy i paprykę w proszku, gotujemy na małym ogniu około 20 minut.
5. Dodajemy pokrojoną paprykę. Dusimy kolejne 10 minut mieszając od czasu do czasu.
6. Na koniec wlewamy mleko kokosowe, sok z limonki oraz dorzucamy cieciorkę. Mieszamy i gotujemy do uzyskania jednobarwnej konsystencji. Jeśli konsystencja jest zbyt gęsta możemy dodać trochę wody. Solimy do smaku.
7. Przelewamy do miseczek, posypujemy ulubioną zieleniną. Podajemy z pieczywem lub ryżem.
Smacznego! 😘