Absolutnie dobre - Sałatka z pieczonymi burakami i pistacjami

Czas przygotowania: 15 min.

Porcja dla: 3 osób

Danie wegetariańskie: Tak

Stopień trudności: Łatwe

Absolutnie dobre – Sałatka z pieczonymi burakami i pistacjami

Każde danie, które ma w swoim składzie buraki jest dla mnie czymś przepysznym. Buraki dodają słodyczy, są zdrowe, pięknie, energetycznie się prezentują. I co najważniejsze, można je robić na wiele sposobów. Ta sałatka jest tylko kolejną wariacją na ich temat. Składniki można zmieniać i mieszać dowolnie. Kwaskowość borówek i chrupkość pistacji doskonałe się łączą w smaku i konsystencji, a zestawienie kolorów sałatki sprawia, że ślinka leci na sam widok. Ja po prostu to lubię 🥰

Kamila

Składniki:

  • dwie garście rukoli lub roszponki
  • 3 średnie upieczone lub ugotowane buraki
  • 1/2 ogórka zielonego szklarniowego lub 1/2 awokado
  • garść borówek amerykańskich
  • 3 łyżki obranych niesolonych pistacji

na sos:

  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżka miodu
  • 1/2 łyżki musztardy sarepskiej lub dijon
  • 1/2 łyżeczki soli

Sposób przyrządzania:

1. Buraki kroimy na pół, a potem na cienkie plasterki, to samo robimy z ogórkiem lub awokado.
2. Na duży płaski talerz wykładamy rukolę lub roszponkę, na liście kładziemy pokrojone buraki lekko mieszamy i dodajemy plasterki ogórka lub awokado. Dodajemy borówki amerykańskie.
3. Pistacje wkładamy do moździerza lub miseczki i rozgniatamy na mniejsze części. Posypujemy sałatkę. Lekko mierzwimy całość widelcem.
4. W słoiczku przygotowujemy sos. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą aż do połączenia. Gotowym sosem polewamy sałatkę.

Smacznego !