Czas przygotowania: 20 min.
Porcja dla: 4 osób
Stopień trudności: Łatwe
Fasola, fasola na, na, na… Każda jest pyszna i inna w smaku. U mnie tym razem sałatka z czarną, która ma słodkawy, lekko grzybowy, delikatny smak. Bardzo trudno jest ją rozgotować. Dlatego idealnie nadaje się do sałatek, zup czy curry. Wymaga też wcześniejszego namoczenia. Najlepiej będzie, jeśli zostawimy ją w wodzie na całą noc. Przyrządzona z jej dodatkiem sałatka, jest nie tylko piękną i smaczną ozdobą na stół Wigilijny, ale również zaspokaja zapotrzebowanie na białko, więc jest idealna dla osób na diecie wegetariańskiej. Można ją zastąpić też fasolą typu Jaś, będzie miała delikatniejszy bardziej maślany smak ;)
Smacznego!
Kamila
Składniki:
- 200 g ugotowanej czarnej fasoli (może być też typu Jaś)
- 200 g świeżego szpinaku
- 2 łyżki zielonego pesto
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 szklanki pestek granatu
- 1 garść uprażonych orzechów włoskich lub pekan
Do skropienia:
- 1/2 soku z limonki
- 1/2 łyżki miodu
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Sposób przyrządzania:
1. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Dodajemy szpinak oraz wyciśniety przez praskę czosnek. Smażymy, aż listki szpinaku zwiędną.
2. Dodajemy fasolkę i pesto. Wszystko mieszamy i smażymy przez około 3 minuty.
3. Całość przekładamy do miski lub na talerz. Dodajemy orzechy oraz pestki granatu. Mieszamy.
4. W miseczce mieszamy oliwę z solą, sokiem z limonki i miodem. Polewamy sałatkę. Mieszamy.
Podajemy na zimno