Czas przygotowania: 15 min. + 6h.
Porcja dla: 6 osób
Danie wegetariańskie: Tak
Stopień trudności: Łatwe
O tej porze roku u nas rządzą truskawki. Zjadamy ich takie ilości i to pod każdą postacią. Oczywiście najbardziej lubimy takie bez niczego, ale fajnie czasami zrobić z nich jakiś zimny, prosty deser, szczególnie gdy jest gorąco i gdy zakupiliśmy dużo truskawek i nie wiemy co z nimi zrobić. Lody truskawkowo-jogurtowe są proste do zrobienia, smaczne, świeże i niskokaloryczne.
Kamila
Składniki:
- 1 kg truskawek
- 1 jogurt typu greckiego (400 g)
- 3 łyżki miodu lipowego Huzar
Sposób przyrządzania:
1. Truskawki myjemy, (nie musimy obierać ze szypułek ponieważ są jadalne), odkładamy 10 sztuk. Resztę wkładamy do kielicha blendera i miksujemy na jednolitą masę. Dodajemy jogurt oraz miód i ponownie mieszamy do połączenia składników.
2. Masę przelewamy do plastikowego, podłużnego pojemnika lub keksówki. Dodajemy pokrojone na kawałki pozostałe truskawki, lekko mieszamy i wstawiamy do lodówki na minimum 5 godzin.
3. Podajemy lekko rozmrożone, polane ulubionym sosem i posypane listkami mięty lub melisy.
Smacznego! 🍓