Przepisy Absolutnie dobre - Blok czekoladowy

Czas przygotowania: 30 min.

Porcja dla: 12 osób

Danie wegetariańskie: Tak

Stopień trudności: Łatwe

Blok czekoladowy

To jest Klasyk przez duże K. Obowiązkowe „ciasto” na Wielkanoc, ale i spotkałam się z blokiem zamiast tortu (to było genialne!). Szybki, łatwy, no i miło kojarzy się z dzieciństwem.
Wiadomo moja mama robi pyszny, ale niekwestionowaną królową bloku jest moja koleżanka Karolina i to od niej zdobyłam ten przepis.

Marysia

Składniki:

  • 1 szklanka wody
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 kostka masła
  • 4 łyżki kakao
  • 1 paczka ( 400 g. ) niebieskiego mleka w proszku
  • łyżka orzechów nerowca
  • 1 łyżka rodzynek
  • 1 łyżka żurawiny
  • 300 g pokruszonych herbatników

Sposób przyrządzania:

1. Wodę, cukier, masło i kakao wrzucamy do rondelka, mieszamy i zagotowujemy. Ściągamy z ognia.
2. Do masy kakaowej wsypujemy paczkę mleka w proszku i dokładnie miksujemy.
3. Orzechy nerkowca kroimy na mniejsze kawałki i razem z rodzynkami i żurawiną dodajemy do masy i mieszamy.
4. Czekamy aż lekko wystygnie i dodajemy pokruszone/ połamane herbatniki. Mieszamy delikatnie.
5. Na koniec wlewamy masę do formy na keks wyłożonej papierem do pieczenia i zostawiamy (najlepiej na noc) w lodówce.

Smacznego ❤️