Czas przygotowania: 120 min.
Porcja dla: 4 osób
Stopień trudności: Łatwe
Co prawda formowanie drożdżowego (ależ ono sprężynuje!) w króliczki nie jest najprostszą rzeczą na świecie, ale też nie martwcie się! Szybko dochodzi się do wprawy, wystarczy oprószyć lekko mąką dłonie i stolnicę. Cytrynowy smak bułeczki, w dodatku z lekką nutką wanilii wynagrodzi Wam chwile spędzone w kuchni, a kształt pulchnych królików pięknie ozdobi wielkanocny stół. Także ja następnym razem przygotowuję podwójną porcję ciasta :-D
Marysia
Składniki:
- 7 g suchych drożdży
- 300 g mąki pszennej
- 2 jajka
- szczypta soli
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 60 g cukru
- starta skórka z 2 cytryn (wyszorowana i wyparzona)
- 3-4 łyżki maku
- 120 ml mleka
- 50 g masła
Sposób przyrządzania:
1. Mąkę przesiewamy do misy robota.
2. Do dzieży wsypujemy suche rzeczy: mąkę, cukier, sól, skórkę z cytryny, mak, drożdże i jajka i zaczynamy mieszać hakiem do ciasta drożdżowego.
3. W rondelku rozpuszczamy masło i na koniec dodajemy mleko (żeby nie dodawać zimnego do drożdży)
4. Gdy ciasto się wyrabia, dodajemy po trochu ciepłe masło z mlekiem i wyrabiamy aż ciasto stanie się jednorodne i elastyczne.
5. Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
6. Kiedy podwoi swoją objętość, wyrabiamy chwilę, żeby pozbyć się gazu i potem nie robiły się w bułkach większe dziury.
7. Na posypanej mąką stolnicy dzielimy ciasto na ok. 16 części.
8. Z każdej części robimy wałek i odkrawamy z niego odrobinę na ogonek.
9. Każdy wałeczek zwijamy, przyklejamy kuleczkę na ogonek i układamy na blasze wyłożonej papierem.
10. Dajemy wyrosnąć ciastu ponownie, przez około pół godziny.
11. Pieczemy króliczki w 160 stopniach przez 15 minut.
Smacznego!🐌