Absolutnie dobre - Piernikowa tarta z kremem z kaszy jaglanej

Czas przygotowania: 60 min.

Porcja dla: 8 osób

Danie wegetariańskie: Tak

Stopień trudności: Łatwe

Piernikowa tarta z kremem z kaszy jaglanej

Choć kocham tradycyjne dania i nie wyobrażam sobie bez nich świąt, to lubię też pokombinować przy nowych formułach. Po pierwsze nie zawsze jest czas i chęci, żeby przygotowywać dojrzewający piernik (czy każde inne danie wymagające dużego nakładu pracy), po drugie – szkoda mi piec rzeczy z miodem, bo wtedy traci się jego drogocenne właściwości. A nasza piernikowa tarta łączy w jedną pyszną całość i szybkość przygotowania i nie marnowanie miodu. Poza tym ten smak będzie też dostępny dla ludzi na diecie bezglutenowej, a nawet dla wegan (no, po małych modyfikacjach, ale to podajemy już w samym przepisie).
Podane proporcje wystarczają na forma o średnicy ok. 24-26 cm.

Marysia

Składniki:

Spód:

  • 3 czubate łyżki oleju kokosowego
  • 12 sztuki namoczonych i zmiksowanych daktyli
  • 200 g mąki z migdałów
  • 100 g zmielonych orzechów
  • 2 – 3 łyżki kakao
  • 100 ml mleka krowiego lub roślinnego
  • 1/2 łyżeczki przyprawy piernikowej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Masa z kaszy jaglanej:

  • 150 g kaszy jaglanej
  • ok. 400 ml mleka (lub roślinnego)
  • 100 g masła orzechowego
  • 100 g miodu lub
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • 2 łyżeczki przyprawy piernikowej
  • dodatkowo: uprażone płatki migdałowe, borówki lub inne kwaskowate owoce

Sposób przyrządzania:

1. Nagrzewamy piekarnik do 175°C.
2. Rozpuszczamy olej kokosowy.
3. Wszystkie składniki na spód zagniatamy w jednolitą masę. Jeśli masa jest zbyt sucha, dodajemy odrobinę mleka.
4. Formę na tarte smarujemy odrobiną oleju kokosowego i oprószamy mąką, żeby ciasto nie przywarło.
5. Następnie wyklejamy formę ciastem.
6. Zapiekamy spód ok. 15 min.
7. Gotujemy kaszę jaglaną w mleku. Ja nie czuję tej goryczki, więc omijam ten krok, ale żeby się jej pozbyć można zagotować kaszę w wodzie, następnie odlać wrzątek, a kaszę gotować dalej już w mleku. Ważne, żeby kasza była lekko rozgotowana, lepiej się zmiksuje na gładko.
8. Kaszę, masło orzechowe, rozpuszczony olej kokosowy i przyprawę piernikową blendujemy na gładką masę.
9. Gotowy krem nakładamy na ostudzony spód.
10. Wierzch posypujemy płatkami migdałowymi.
11. Wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc.
12. Przed podaniem dekorujemy owocami.

Smacznego! ❤️