Project Description

Absolutnie dobre - Kapusta czerwona na słodko z przyprawami korzennymi

Czas przygotowania: 150 min.

Porcja dla: 4 osób

Danie wegetariańskie: Tak

Stopień trudności: Łatwe

Kapusta czerwona na słodko z przyprawami korzennymi

Smak tej kapusty jest tak zaskakujący, inny niż się spodziewamy, że bardzo chciałyśmy podzielić się tym przepisem.
Na warsztatach kulinarnych poznałyśmy jej składniki i mogłyśmy delektować się smakiem. Przygotowana przez MasterChefa Marka Michalaka, podana z wolno gotowaną polędwiczką wieprzową skradła nasze serca. Jej słodki smak oraz aromat korzennych przypraw idealnie dopasował się do mięsa. Ta kapusta jest tak dobra, że może być również serwowana jako danie wegetariańskie, z kawałkiem razowego chleba lub pieczonymi warzywami. Polecamy też na Wigilijny stół.

Kamila i Marysia

Składniki:

  • 1 średnia główka kapusty czerwonej
  • 2 jabłka
  • 1 cebula
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 0,5 l wina czerwonego wytrawnego
  • 2 łyżki rodzynek
  • 1 laska cynamonu
  • 2 gwiazdki anyżu
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonych goździków lub 5 całych
  • 2 liście laurowe
  • 3 łyżki soku z granatów lub dżemu z czarnej porzeczki
  • łyżka masła
  • 2 łyżki miodu
  • sól do smaku

Sposób przyrządzania:

1. Kapustę dokładnie myjemy i suszymy. Odrywamy wierzchnie liście, które zwykle są brzydkie i uszkodzone. Kapustę dzielimy na ćwiartki, usuwamy głąb i drobno szatkujemy. Przekładamy do miski.
Jabłka myjemy, obieramy ze skórki, dzielimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne, ścieramy na tarce o grubych oczkach i dodajemy do miski z kapustą.
2. Obieramy cebulę i drobno kroimy. Wrzucamy do garnka na rozgrzany olej. Smażymy, aż cebula się zeszkli.
3. Do cebuli wrzucamy kapustę z jabłkami, mieszamy i dolewamy wino. Dusimy pod przykryciem mieszając od czasu do czasu.
4. Dorzucamy przyprawy: liście laurowe, cynamon, anyż, goździki oraz rodzynki. Mieszamy. Dusimy na małym ogniu aż kapusta będzie miękka.
5. Dodajemy sok z granatu, miód oraz masło i sól do smaku. Mieszamy i jeszcze chwilkę dusimy.

Podajemy na ciepło. Wyśmienicie pasuje do polędwiczki wieprzowej oraz do gęsiny.
Smacznego!