Czas przygotowania: 1 h
Porcja dla: 2 osób
Danie wegetariańskie: Nie
Stopień trudności: Łatwe
Potrawka meksykańska to kolejna wariacja na temat piersi kurczaka i pomidorów z puszki, ale uznałam, że w dobie zapasów każde urozmaicenie jest dobre!
Dodatkiem, który mi tutaj bardzo pasuje jest kukurydza. Zawiera sporo cukrów, więc od czasu do czasu będę zamieniać ją na czerwoną fasolkę z puszki. To też będzie składnik bardzo kojarzący się z Meksykiem, ale posiadający o wiele więcej białka. W ogóle tematów do improwizacji tu jest sporo, bo jeżeli dodamy więcej bulionu do tych składników powstaje po prostu zupa :-D Możemy kombinować z warzywami i wrzucać wszystko (czytaj: zajrzyj co tam zalega w lodówce), a zamiast kurczaka na przykład dodać filet z indyka. Jednego możecie być pewni, za każdym razem wyjdzie pysznie!
Marysia
Składniki:
- 600 g fileta z piersi kurczaka
- 2 czerwone papryki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 papryczka chilli lub pół łyżeczki ostrej papryki w proszku
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 250 ml bulionu drobiowego
- puszka pomidorów w kawałkach
- puszka kukurydzy lub puszka czerwonej fasoli
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- sól, pieprz do smaku
Sposób przyrządzania:
1. Cebulę i czosnek obieramy i podsmażamy.
2. Dodajemy rozdrobnioną i pozbawioną pestek papryczkę chilli.
3. Kurczaka kroimy w grubszą kostkę i smażymy aż się zarumieni, razem z warzywami.
4. Doprawiamy przyprawami i jeszcze chwilę smażymy.
5. Zalewamy bulionem. Mieszamy.
6. Wlewamy pomidory z puszki i dodajemy odsączoną kukurydzę. Solimy i pieprzymy do smaku. Mieszamy i gotujemy jeszcze około 15 minut.
9. Podajemy od razu po ugotowaniu.
Smacznego!:)