Czas przygotowania: 35 min.
Porcja dla: 3 osób
Stopień trudności: Łatwe
Ta pomarańczowa zupa wypełniona jest białkiem roślinnym i błonnikiem. Sycąca i aromatyczna, fajna na chłodniejsze dni. Czerwona soczewica to idealny składnik do zup, ponieważ jest szybka w przygotowaniu, nie potrzebuje namaczania, dzięki czemu możemy ją przyrządzić na wiele sposobów. Po zmiksowaniu daje fajną, kremową konsystencję. Z dodatkiem pomidorów oraz odpowiednich przypraw, jest ciekawą alternatywą dla tradycyjnej „pomidorówki”.
Kamila
Składniki:
- 2 puszki pomidorów w całości w zalewie
- 2 marchewki
- 1 por (biała część)
- 2 ząbki czosnku
- 1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego
- 3/4 szklanki soczewicy czerwonej
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka masła
- 1-2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka kuminu (kminu rzymskiego)
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 1 łyżeczka cząbru lub czubrycy
- 1 łyżeczka tymianku
- sól do smaku
- natka pietruszki lub kolendry do posypania
Sposób przyrządzania:
1. W garnku rozgrzewamy oliwę oraz masło. Dodajemy pokrojony w kostkę por oraz marchewkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy aż por się zeszkli.
2. Dodajemy soczewicę, bulion, pomidory oraz przyprawy. Mieszamy i gotujemy około 20 minut na małym ogniu.
3. Gdy soczewica zmięknie, odstawiamy garnek z palnika i całość blendujemy. Solimy do smaku.
Podajemy z grillowanym pieczywem, posypaną natką pietruszki lub kolendrą.
Smacznego!