Absolutnie dobre - Krem z czerwonej soczewicy i pomidorów

Czas przygotowania: 35 min.

Porcja dla: 3 osób

Danie wegetariańskie: Tak

Stopień trudności: Łatwe

Krem z czerwonej soczewicy i pomidorów

Ta pomarańczowa zupa wypełniona jest białkiem roślinnym i błonnikiem. Sycąca i aromatyczna, fajna na chłodniejsze dni. Czerwona soczewica to idealny składnik do zup, ponieważ jest szybka w przygotowaniu, nie potrzebuje namaczania, dzięki czemu możemy ją przyrządzić na wiele sposobów. Po zmiksowaniu daje fajną, kremową konsystencję. Z dodatkiem pomidorów oraz odpowiednich przypraw, jest ciekawą alternatywą dla tradycyjnej „pomidorówki”.

Kamila

Składniki:

  • 2 puszki pomidorów w całości w zalewie
  • 2 marchewki
  • 1 por (biała część)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 3/4 szklanki soczewicy czerwonej
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka masła
  • 1-2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka kuminu (kminu rzymskiego)
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżeczka cząbru lub czubrycy
  • 1 łyżeczka tymianku
  • sól do smaku
  • natka pietruszki lub kolendry do posypania

Sposób przyrządzania:

1. W garnku rozgrzewamy oliwę oraz masło. Dodajemy pokrojony w kostkę por oraz marchewkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy aż por się zeszkli.
2. Dodajemy soczewicę, bulion, pomidory oraz przyprawy. Mieszamy i gotujemy około 20 minut na małym ogniu.
3. Gdy soczewica zmięknie, odstawiamy garnek z palnika i całość blendujemy. Solimy do smaku.

Podajemy z grillowanym pieczywem, posypaną natką pietruszki lub kolendrą.
Smacznego!