
Czas przygotowania: 4 h.
Porcja dla: 4 osób
Danie wegetariańskie: Nie
Stopień trudności: Łatwe
Rosół
Rosół
Średnio taki rosół robię 3 razy w miesiącu. Zazwyczaj wtedy, gdy nie bardzo mam czas stać w kuchni. On w samotności bulgocze kilka godzin a ja delektuję się zapachem, robiąc inne rzeczy ;). Aby przyrządzić wywar wrzucam do wody to, co akurat mam w lodówce: mogą być skrzydełka z kurczaka, udka, korpus lub mięso z kaczki czy wołowe. Można też mieszać ze sobą, wtedy rosół ma bardziej wyrazisty smak. W tym przepisie użyłam akurat udek z kurczaka.
Zawsze gotuję cały, duży gar tak żeby zostało na kolejny dzień, a z tego co zostanie przygotowuję barszcz, pomidorówkę lub inną zupę. Taką resztkę rosołu można też zamrozić i użyć jako dodatek do sosu lub bazę innej zupy.
Kamila
Składniki:
- 4-5 udek z kurczaka
- 3 marchewki
- 1 korzeń pietruszki
- ½ korzenia średniej wielkości selera
- 1 średni por
- 1 cebula
- 4 listki laurowe
- 8 kulek ziela angielskiego
- 5 ziarenek pieprzu
- kilka listków lubczyku
- 4 litry wody
- 3 łyżki bulionu drobiowego w słoiku Winiary
- sól i pieprz do smaku
- natka pietruszki i koperek do posypania
Sposób przyrządzania:
1. Warzywa obieramy. Marchewki kroimy wzdłuż na pół. Resztę warzyw może zostać w całości.
2. Mięso płuczemy pod bieżącą wodą.
3. Cebulę oczyszczamy i zostawiamy w skórce, kroimy na pół i smażymy przekrojoną stroną na suchej patelni.
4. Do dużego garnka wkładamy mięso i zalewamy wodą. Gotujemy około 1 godzinę. W trakcie gotowania ściągamy łyżką powstałą pianę, tzw. szumowiny i wyrzucamy.
5. Dodajemy wszystkie warzywa, dorzucamy ziele angielskie, liść laurowy, pieprz oraz lubczyk, bulion. Gotujemy pod przykryciem około półtorej godziny. Solimy do smaku.
Jeśli przygotowujemy rosół z kury, wołowo-drobiowy lub z kaczki, wtedy czas gotowania możemy wydłużyć o 1 do 2 godzin.
6. Podajemy z makaronem, posypany natką pietruszki i koperkiem.
Smacznego! ❤️