Czas przygotowania: 45 min.
Porcja dla: 3 osób
Stopień trudności: Łatwe
Pieczona brukselka moim zdaniem jest smaczniejsza od tej gotowanej, słodkawa, chrupiąca i ładnie wygląda. Można ją obtoczyć w przyprawach, lub tylko posolić, wrzucić do piekarnika i czekać aż się zarumieni. Upiec samą lub dodać inne warzywa oraz sos majonezowo-czosnkowy i delektować się smakiem ;)
Kamila
Składniki:
- 50 dkg brukselki
- 2 łyżki miodu
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- czosnek granulowany
- sól
- pieprz
na sos:
- 2 ząbki czosnku
- 5 łyżek majonezu
- 5 łyżek jogurtu greckiego
- 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
- 1/2 łyżeczki miodu
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Sposób przyrządzania:
1. Brukselkę myjemy i dokładnie suszymy. Odcinamy twarde końce głąbów u podstawy, zdejmujemy kilka wierzchnich, brzydkich liści i przekrawamy na pół.
2. Tak przygotowaną brukselkę wrzucamy do miski, dodajemy olej, miód, czosnek granulowany i mieszamy. (najlepiej dłonią). Solimy do smaku i pieprzymy.
3. Piekarnik nagrzewamy do 200°C.
Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy brukselkę, tak, żeby utworzyły jedną warstwę. Wkładamy do piekarnika na środkowy poziom i pieczemy około 25 minut. (kapustki powinny być prawie miękka).
Wyłączamy piekarnik i trzymamy brukselkę w środku aby podtrzymać ciepło.
4. Teraz przygotowujemy sos. Majonez, miód i musztardę mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę oraz natkę pietruszki. Całość mieszamy.
5. Upieczoną brukselkę wyjmujemy z piekarnika, przekładamy na talerz lub do miski, dodajemy sos majonezowo-czosnkowy i podajemy. Możemy jeść samą jako przekąskę lub sałatkę na ciepło do obiadu.