Absolutnie dobre - Pieczona brukselka z sosem czosnkowym

Czas przygotowania: 45 min.

Porcja dla: 3 osób

Danie wegetariańskie: Tak

Stopień trudności: Łatwe

Pieczona brukselka z sosem czosnkowym

Pieczona brukselka moim zdaniem jest smaczniejsza od tej gotowanej, słodkawa, chrupiąca i ładnie wygląda. Można ją obtoczyć w przyprawach, lub tylko posolić, wrzucić do piekarnika i czekać aż się zarumieni. Upiec samą lub dodać inne warzywa oraz sos majonezowo-czosnkowy i delektować się smakiem ;)

Kamila

Składniki:

  • 50 dkg brukselki
  • 2 łyżki miodu
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • czosnek granulowany
  • sól
  • pieprz

na sos:

  • 2 ząbki czosnku
  • 5 łyżek majonezu
  • 5 łyżek jogurtu greckiego
  • 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
  • 1/2 łyżeczki miodu
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

Sposób przyrządzania:

1. Brukselkę myjemy i dokładnie suszymy. Odcinamy twarde końce głąbów u podstawy, zdejmujemy kilka wierzchnich, brzydkich liści i przekrawamy na pół.
2. Tak przygotowaną brukselkę wrzucamy do miski, dodajemy olej, miód, czosnek granulowany i mieszamy. (najlepiej dłonią). Solimy do smaku i pieprzymy.
3. Piekarnik nagrzewamy do 200°C.
Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy brukselkę, tak, żeby utworzyły jedną warstwę. Wkładamy do piekarnika na środkowy poziom i pieczemy około 25 minut. (kapustki powinny być prawie miękka).
Wyłączamy piekarnik i trzymamy brukselkę w środku aby podtrzymać ciepło.
4. Teraz przygotowujemy sos. Majonez, miód i musztardę mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę oraz natkę pietruszki. Całość mieszamy.
5. Upieczoną brukselkę wyjmujemy z piekarnika, przekładamy na talerz lub do miski, dodajemy sos majonezowo-czosnkowy i podajemy. Możemy jeść samą jako przekąskę lub sałatkę na ciepło do obiadu.