Czas przygotowania: 2 dni
Porcja dla: 6 osób
Danie wegetariańskie: Nie
Stopień trudności: Łatwe
W moim rodzinnym domu funkcjonuje specjalny typ przepisów, których nazwy pochodzą od osób, od których dostaliśmy daną recepturę. Np. ciasto Danki, piernik babci, śliwki Ewy czy właśnie schab Haliny :-D
Mało słów, a wszystko wiadomo, a poza tym to po prostu miłe skojarzenie, bo od razu przypomina się moment, kiedy smak tak nam przypadł do gustu, że musieliśmy, po prostu musieliśmy wydębić przepis!
Także wiecie już po przydługim wstępie, że można się spodziewać super wędliny. Schab gotowany w majonezowo-przyprawowej zalewie, nie jest suchy, za to pełen smaku, no i bardzo, bardzo prosty w przygotowaniu. No przepis idealny!
Marysia
Składniki:
- 0,5 kg schabu
zalewa:
- 2 l wody
- 2 – 3 łyżki soli
- 2 łyżeczki cukru
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka bazylii
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- 1 łyżeczka o czarnego, mielonego pieprzu
- 4 listki laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 3 ząbki czosnku
Sposób przyrządzania:
1. Przygotowujemy zalewę wrzucając wszystkie składniki do wody.
2. Do zalewy wkładamy surowy, umyty schab.
3. Od chwili zagotowania gotujemy całość na małym ogniu 15 minut.
4. Po tym czasie odstawiamy mięso w zalewie do wystudzenia całości.
5. Następnego dnia ponownie zagotowujemy schab w zalewie.
6. Po wystudzeniu wędlina jest gotowa do spożycia.
Smacznego ❤️