Czas przygotowania: 20 min.
Porcja dla: 2 osób
Stopień trudności: Łatwe
O owsiance nie trzeba dużo pisać, każdy wie jakie ma prozdrowotne właściwości. Smoothie z płatkami owsianymi to szybsza wersja, bez gotowania. Owoce dodajemy takie, które akurat mamy pod ręką, sezonowe. Możemy też dodać więcej płatków wtedy konsystencja będzie bardziej gęsta, zawiesista. Najfajniejsze jest to, że można kombinować, dodając ulubione owoce, orzechy, zamiast kefiru mleko roślinne lub każde inne. Pełna dowolność i samo zdrowie. Idealne na rozpoczęcie dnia lub przekąskę.
Kamila
Składniki:
- 250 ml kefiru
- 4 łyżki płatków owsianych górskich lub błyskawicznych
- 1 brzoskwinia
- 1 gruszka
- 1 łyżeczka miodu
- 1 dojrzały banan
- garść jeżyn
Sposób przyrządzania:
1. Płatki owsiane wsypujemy do kubka i zalewamy wrzątkiem tak aby woda przykryła płatki. Czekamy około15 minut aż płatki wchłoną wodę.
2. Pozostałe składniki kroimy na mniejsze kawałki umieszczamy w blenderze lub innym urządzeniu do rozdrabniania, wlewamy kefir, dodajemy miód i płatki. Blendujemy, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
3. Smoothie przelewamy do szklanek lub do miseczki. Możemy podać z kawałkami owoców, orzechami.
Smacznego!🥤