Project Description

Czas przygotowania: 60 min.
Porcja dla: 3 osób
Danie wegetariańskie: Tak
Stopień trudności: Łatwe
Różana granola
Różana granola
Granola z różą to idealna przekąska na śniadanie lub do podjadania między posiłkami. Można ją podawać z mlekiem lub jogurtem, a także z dodatkiem owoców i nasion. Płatki owsiane z bakaliami, cynamonem i miodem, są chrupiące i lekko słodkawe. Płatki róży, które dodajemy na koniec, nadają przekąsce dodatkowy aromat i wzbogacają jej smak.
Wszystkie te składniki łączą się w granoli w doskonałe połączenie smaków i aromatów, które sprawiają, że jest to przekąska nie tylko pyszna, ale także zdrowa i sycąca.
Kamila i Marysia
Składniki:
- 4 szklanki płatków owsianych
- 1/2 szklanki orzechy włoskie
- 1/2 szklanki orzechy laskowe
- ¼ szklanki pestek dyni
- ¼ szklanki pestek słonecznika
- 3 łyżki miodu
- 1 łyżka cynamonu
- 1/2 łyżeczki kardamonu
- 200 ml ciepłej wody
- 50 ml wody różanej
- 1/2 szklanki płatki róży
Sposób przyrządzania:
1. Do miseczki wlewamy oliwę, wyciskamy czosnek i dodajemy resztę składników. Całość mieszamy, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
2. Na talerzu rozkładamy mieszankę sałat,
buraki pokrojone w plastry oraz szparagi, pocięte w małe słupki.
3. Posypujemy serem oraz prażonymi orzechami.
4. Całość polewamy sosem.