Czas przygotowania: 60 min.
Porcja dla: 3 osób
Danie wegetariańskie: Tak
Stopień trudności: Łatwe
Granola z różą to idealna przekąska na śniadanie lub do podjadania między posiłkami. Można ją podawać z mlekiem lub jogurtem, a także z dodatkiem owoców i nasion. Płatki owsiane z bakaliami, cynamonem i miodem, są chrupiące i lekko słodkawe. Płatki róży, które dodajemy na koniec, nadają przekąsce dodatkowy aromat i wzbogacają jej smak.
Wszystkie te składniki łączą się w granoli w doskonałe połączenie smaków i aromatów, które sprawiają, że jest to przekąska nie tylko pyszna, ale także zdrowa i sycąca.
Kamila i Marysia
Składniki:
- 4 szklanki płatków owsianych
- 1/2 szklanki orzechy włoskie
- 1/2 szklanki orzechy laskowe
- ¼ szklanki pestek dyni
- ¼ szklanki pestek słonecznika
- 3 łyżki miodu
- 1 łyżka cynamonu
- 1/2 łyżeczki kardamonu
- 200 ml ciepłej wody
- 50 ml wody różanej
- 1/2 szklanki płatki róży
Sposób przyrządzania:
- W ciepłej wodzie rozpuszczamy miód, z wodą różaną i przyprawami.
- Płatki owsiane mieszamy z bakaliami, zalewamy miodowo-różanym płynem i zostawiamy na pół godziny.
- Namoczoną mieszankę układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i pieczemy przez ok. 45 minut w 160°C, aż granola stanie się rumiana i chrupiąca.
- Do gotowej granoli dodajemy płatki róży.
- Przechowujemy w suchym, szczelnym pojemniku.