Absolutnie dobre - Różana granola

Czas przygotowania: 60 min.

Porcja dla: 3 osób

Danie wegetariańskie: Tak

Stopień trudności: Łatwe

Różana granola

Granola z różą to idealna przekąska na śniadanie lub do podjadania między posiłkami. Można ją podawać z mlekiem lub jogurtem, a także z dodatkiem owoców i nasion. Płatki owsiane z bakaliami, cynamonem i miodem, są chrupiące i lekko słodkawe. Płatki róży, które dodajemy na koniec, nadają przekąsce dodatkowy aromat i wzbogacają jej smak.
Wszystkie te składniki łączą się w granoli w doskonałe połączenie smaków i aromatów, które sprawiają, że jest to przekąska nie tylko pyszna, ale także zdrowa i sycąca.

Kamila i Marysia

Składniki:

  • 4 szklanki płatków owsianych
  • 1/2 szklanki orzechy włoskie
  • 1/2 szklanki orzechy laskowe
  • ¼ szklanki pestek dyni
  • ¼ szklanki pestek słonecznika
  • 3 łyżki miodu
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • 200 ml ciepłej wody
  • 50 ml wody różanej
  • 1/2 szklanki płatki róży

Sposób przyrządzania:

  1. W ciepłej wodzie rozpuszczamy miód, z wodą różaną i przyprawami.
  2. Płatki owsiane mieszamy z bakaliami, zalewamy miodowo-różanym płynem i zostawiamy na pół godziny.
  3. Namoczoną mieszankę układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i pieczemy przez ok. 45 minut w 160°C, aż granola stanie się rumiana i chrupiąca. 
  4. Do gotowej granoli dodajemy płatki róży.
  5. Przechowujemy w suchym, szczelnym pojemniku.