Czas przygotowania: 15 min.
Porcja dla: 3 osób
Stopień trudności: Łatwe
Fasola mung ma lekko orzechowy, słodkawy smak. Bogata w białko z powodzeniem zastąpi białko zwierzęce w diecie wegetariańskiej. Jest delikatna w smaku, więc nadaje się do wielu dań. My ją lubimy w jesienno-zimowych sałatkach lub jako przekąska w słodko-kwaśnym zestawie. Łapcie przepis!
Kamila
Składniki:
- 1 szklanka ugotowanej fasoli mung
- 1/2 szklanki uprażonego słoneczniku lub orzechów włoskich
- 2 łyżki natki pietruszki
- 1 szklanka pestek granatu
- sól do smaku
Na sos:
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka sosu sojowego
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- sok z 1 cytryny
Sposób przyrządzania:
1. Ugotowaną fasolkę mung przesypujemy na talerz lub do miski, dodajemy pestki granatu, natkę oraz słonecznik. Mieszamy.
2. W słoiczku mieszamy ze sobą wszystkie składniki na sos. Polewamy sałatkę. Mieszamy. Ewentualnie dosalamy.
Gotowe! ❤️