Absolutnie dobre - Sałatka z fasoli mung z granatem

Czas przygotowania: 15 min.

Porcja dla: 3 osób

Danie wegetariańskie: Tak

Stopień trudności: Łatwe

Sałatka z fasoli mung z granatem

Fasola mung ma lekko orzechowy, słodkawy smak. Bogata w białko z powodzeniem zastąpi białko zwierzęce w diecie wegetariańskiej. Jest delikatna w smaku, więc nadaje się do wielu dań. My ją lubimy w jesienno-zimowych sałatkach lub jako przekąska w słodko-kwaśnym zestawie. Łapcie przepis!

Kamila

Składniki:

  • 1 szklanka ugotowanej fasoli mung
  • 1/2 szklanki uprażonego słoneczniku lub orzechów włoskich
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • 1 szklanka pestek granatu
  • sól do smaku

Na sos:

  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • sok z 1 cytryny

Sposób przyrządzania:

1. Ugotowaną fasolkę mung przesypujemy na talerz lub do miski, dodajemy pestki granatu, natkę oraz słonecznik. Mieszamy.
2. W słoiczku mieszamy ze sobą wszystkie składniki na sos. Polewamy sałatkę. Mieszamy. Ewentualnie dosalamy.

Gotowe! ❤️