Czas przygotowania: 15 min.
Porcja dla: 3 osób
Stopień trudności: Łatwe
Najbardziej lubię sałatki, przy których nie muszę się narobić ;) i gdy wyglądają apetycznie. Ta właśnie taka jest, a smakuje jak nie wiem co. Połączenie gorgonzoli z granatem, pomidorkami i orzechami pekan, skropione sosem słodko – kwaśnym daje świetne, orzeźwiające połączenie.
Kamila
Składniki:
- 3 garście szpinaku
- 15 pomidorków cherry
- 100 g sera gorgonzola
- ½ papryki czerwonej
- 2 łyżki pestek granatu
- 2 łyżki orzechów pekan
na sos:
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżka miodu
- szczypta soli
Sposób przyrządzania:
1. Na talerz wrzucamy szpinak, pomidorki przekrojone na pół, pokrojoną w słupki paprykę. Delikatnie mieszamy.
2. Dodajemy pokruszony ser, oraz orzechy.
3. Przygotowujemy sos. Mieszamy wszystkie składniki na gładką masę.
Polewamy sosem sałatkę i podajemy.