Absolutnie dobre - Sałatka z serem gorgonzola, granatem i orzechami pekan

Czas przygotowania: 15 min.

Porcja dla: 3 osób

Danie wegetariańskie: Tak

Stopień trudności: Łatwe

Sałatka z serem gorgonzola, granatem i orzechami pekan

Najbardziej lubię sałatki, przy których nie muszę się narobić ;) i gdy wyglądają apetycznie. Ta właśnie taka jest, a smakuje jak nie wiem co. Połączenie gorgonzoli z granatem, pomidorkami i orzechami pekan, skropione sosem słodko – kwaśnym daje świetne, orzeźwiające połączenie.

Kamila

Składniki:

  • 3 garście szpinaku
  • 15 pomidorków cherry
  • 100 g sera gorgonzola
  • ½ papryki czerwonej
  • 2 łyżki pestek granatu
  • 2 łyżki orzechów pekan

na sos:

  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżka miodu
  • szczypta soli

Sposób przyrządzania:

1. Na talerz wrzucamy szpinak, pomidorki przekrojone na pół, pokrojoną w słupki paprykę. Delikatnie mieszamy.
2. Dodajemy pokruszony ser, oraz orzechy.
3. Przygotowujemy sos. Mieszamy wszystkie składniki na gładką masę.

Polewamy sosem sałatkę i podajemy.