Absolutnie dobre - Bułeczki z suszonymi pomidorami z oleju

Czas przygotowania: 2 h.

Porcja dla: 4 osób

Danie wegetariańskie: Tak

Stopień trudności: Łatwe

Bułeczki z suszonymi pomidorami z oleju

Zupełnie się z tym nie kryję, że jestem uzależniona od glutenu, od tych klusek, od pachnących wypieków, chrupiącej skórki, mmmmm pycha! Więc zupełnie logicznym wydaje się, że lekiem na całe zło jest porcja świeżych bułeczek. Moje ulubione drożdżowe postanowiłam nieco odmienić innym ulubionym dodatkiem – suszonymi pomidorami. Zwłaszcza, że akurat miałam otwarty duży słoik tego delikatesu, kupiony na jakiejś promocji, trzeba więc było działać. Ciasto jest jak to do pizzy z tym, że z jajkiem (żeby bułki były nieco bardziej odżywcze) i pomidorami, które trzeba wcześniej bardzo drobno pokroić (i tu pomogłam sobie maszyną, bo wrzuciłam pomidory do malaksera i króciutko miksowałam).
Żeby wypieki były na śniadanie, nie trzeba zrywać się o 4, wystarczy ukręcić ciasto wieczorem, uformować bułeczki, przykryć folią (żeby nie wysychały) i wstawić do lodówki, a rano do piekarnika!

Marysia

Składniki:

  • 7 g suchych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3 szklanki mąki pszennej + trochę do podsypania
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli
  • 7-10 suszonych pomidorów z zalewy, bardzo drobno posiekanych
  • 1 łyżeczka mieszanki ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka przyprawy z suszonymi pomidorami (u mnie mieszanka z granulowanym czosnkiem)
  • 5 łyżek oleju z zalewy po pomidorach
  • 1 szklanka ciepłej wody

Sposób przyrządzania:

1. Mąkę przesiewamy do misy robota.
Dodajemy cukier, sól, przyprawy i drożdże i jajko i zaczynamy mieszać hakiem do ciasta drożdżowego.
2. Wlewamy olej. Dolewamy ciepłą wodę po trochu, tak, żeby ciasto było elastyczne i sprężyste.
3. Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
4. Kiedy podwoi swoją objętość, wyrabiamy chwilę, żeby pozbyć się gazu i aby potem nie robiły się w bułkach większe dziury.
5. Na posypanej mąką stolnicy robimy z ciasta wałek i odkrajamy z niego porcje, które następnie kształtujemy w kulki.
6. Każdą taką kulkę układamy na blasze wyłożonej papierem.
7. Dajemy wyrosnąć ciastu ponownie, przez około pół godziny.
8. Smarujemy wierzch bułeczek olejem i posypujemy przyprawami, albo sezamem.
9. Pieczemy bułki w 170-180°C przez 25 minut.

Gotowe!