
Czas przygotowania: 15 min.
Porcja dla: 4 osób
Stopień trudności: Łatwe
Sałatka z brokułami, serem feta i czerwoną fasolką
Sałatka z brokułami, serem feta i czerwoną fasolką
Fajna sałatka na Wielkanocny stół, do obiadu, na przyjęcie. Połączenie brokuła z fetą, chrupiącymi orzechami oraz sosem musztardowo-czosnkowym daje pożywne, smaczne danie. Jeśli chcemy, żeby sałatka wyglądała efektownie, najlepiej nie mieszać składników przed podaniem, a przyrządzić wg. przepisu i rozłożyć na talerzu. Z pieczonymi ziemniakami, batatami smakuje obłędnie!
Kamila
Składniki:
- 2 brokuły (tylko różyczki)
- 50 g orzechów włoskich uprażonych (mogą być inne orzechy lub słonecznik, dynia)
- 270 g sera feta
- 400 g czerwonej fasoli (1 puszka)
na sos:
- 7 łyżek oliwy z oliwek
- 1 duży ząbek czosnku
- 1 łyżeczka miodu
- sok z połowy cytryny
- 1 czubata łyżeczka musztardy
Sposób przyrządzania:
1. Brokuły wrzucamy do lekko osolonego wrzątku i gotujemy 5 minut. Odcedzamy i czekamy aż wystygnie.
2. Fasolkę przesypujemy na sitko, przepłukujemy wodą, czekamy aż wyschnie.
3. Na talerzu układamy podzielone na cząstki różyczki brokuła. Dodajemy fasolkę. Na desce kroimy ser feta na kawałki, dodajemy na wierzch sałatki. Posypujemy uprażonymi orzechami.
4. W miseczce przygotowujemy sos. Wrzucamy wszystkie składniki , przeciskamy czosnek przez praskę, mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
5. Polewamy obficie sałatkę.
Gotowe!