Absolutnie dobre - Ciasto drożdżowe z rabarbarem

Czas przygotowania: 2-3 h.

Porcja dla: 10 osób

Danie wegetariańskie: Tak

Stopień trudności: Łatwe

Ciasto drożdżowe z rabarbarem

Jeszcze kilka lat temu rabarbar kojarzył mi się wyłącznie ze szkolnymi wycieczkami i obowiązkowym kompotem o, co prawda, pięknym jasnoróżowym kolorze, ale za to z pływającymi weń „meduzami”. Więc sami rozumiecie, to nie było dobre skojarzenie 😝
U mnie w domu czasami też jadło się łodygi rabarbaru obrane z grubsza z włókien i maczane w cukrze, ale to też nie był mój ulubiony smak.
Odkrycie rabarbaru w formie musu w deserach zmieniło moje podejście do niego o 180 stopni! Ja go wręcz uwielbiam! Ten jego specyficzny, cierpki aromat, kwas połączony ze słodyczą – no ideał!
Oczywiście jak myślę ciasto to najpierw drożdżowe, które nieco bardziej posłodzone świetnie pasuje do rabarbaru. Układam tylko łodygi na dno formy do ciasta, żeby przyjemnie się poddusiły podczas pieczenia, a nie spiekły i oto on – czerwcowy ulubieniec do kawy!

Marysia

Składniki:

  • 100 g masła
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mleka
  • płaska łyżeczka drożdży instant
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 600-700 g rabarbaru

Sposób przyrządzania:

1. Rozpuszczamy masło i odstawiamy, żeby przestygło. Jeżeli zapomniałam wyciągnąć wcześniej składniki, żeby się ogrzały, dodaję mleko i jajka do ciepłego masła, żeby przejęły od niego temperaturę.
2. Przesiewamy mąkę do misy.
3. Dodajemy resztę suchych składników i zaczynamy mieszać.
4. Następnie wlewamy mokre składniki i wyrabiamy około 10-15 minut całe ciasto.
5. Odstawiamy na 40 minut do godziny, do wyrośnięcia.
6. Rabarbar kroimy na około 1-centymetrowe kawałki.
7. Formę smarujemy tłuszczem i na jej dno wysypujemy rabarbar.
8. Na rabarbar wykładamy ciasto i odstawiamy jeszcze na chwilę (około pół godziny), żeby spokojnie podrosło.
9. Pieczemy 40 minut w temperaturze 160°C.
10. Po upieczeniu wyjmujemy ciasto i układamy „do góry nogami”, tak, żeby rabarbar znalazł się na wierzchu. Możemy posypać cukrem pudrem.

Smacznego 😘