Czas przygotowania: 60 min.
Porcja dla: 10 osób
Stopień trudności: Łatwe
Kiedy natknęłam się na ten przepis to najpierw wzruszyłam tylko ramionami, no przecież to zwykły sernik, ale po chwili pomyślałam hmmm, ricotta, miód i tymianek – to brzmi ciekawie! Intuicja się nie omyliła! To jest naprawdę pyszne i piszę to ja, dla której serniki mogą nie istnieć.
Oczywiście nie bez znaczenia jest też łatwość wykonania – wystarczy tylko zmieszać składniki i szlus do piekarnika. Warto pamiętać, aby serek i jajka były w temperaturze pokojowej, ale to tak samo jak i w „naszym” serniku.
Podane proporcje wystarczają na formę o średnicy ok. 20 cm.
Marysia
Składniki:
- 750 g ricotty
- 3 jajka
- 2 łyżki mąki kukurydzianej, ale można też użyć ziemniaczanej
- 100 ml miodu (najlepiej tymiankowego, ale wielokwiatowy też pasuje)
- skórka starta z 2 cytryn
- 1 łyżeczka świeżych listków tymianku
- 1 łyżeczka cynamonu
- do dekoracji:
- miód
- świeży tymianek
Sposób przyrządzania:
1. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
2. Wszystkie składniki na ciasto mieszamy trzepaczką lub delikatnie miksujemy na gładką masę.
3. Masę przekładamy do natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia okrągłej formy o średnicy 20 cm.
4. Pieczemy przez około 45 minut. Studzimy.
Podajemy polane miodem i posypane tymiankiem.