Absolutnie dobre - Melopita - tradycyjny grecki sernik na Wielkanoc

Czas przygotowania: 60 min.

Porcja dla: 10 osób

Danie wegetariańskie: Tak

Stopień trudności: Łatwe

Melopita – tradycyjny grecki sernik na Wielkanoc

Kiedy natknęłam się na ten przepis to najpierw wzruszyłam tylko ramionami, no przecież to zwykły sernik, ale po chwili pomyślałam hmmm, ricotta, miód i tymianek – to brzmi ciekawie! Intuicja się nie omyliła! To jest naprawdę pyszne i piszę to ja, dla której serniki mogą nie istnieć.

Oczywiście nie bez znaczenia jest też łatwość wykonania – wystarczy tylko zmieszać składniki i szlus do piekarnika. Warto pamiętać, aby serek i jajka były w temperaturze pokojowej, ale to tak samo jak i w „naszym” serniku.

Podane proporcje wystarczają na formę o średnicy ok. 20 cm.
Marysia

Składniki:

  • 750 g ricotty
  • 3 jajka
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej, ale można też użyć ziemniaczanej
  • 100 ml miodu (najlepiej tymiankowego, ale wielokwiatowy też pasuje)
  • skórka starta z 2 cytryn
  • 1 łyżeczka świeżych listków tymianku
  • 1 łyżeczka cynamonu
    do dekoracji:

  • miód
  • świeży tymianek

Sposób przyrządzania:

1. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
2. Wszystkie składniki na ciasto mieszamy trzepaczką lub delikatnie miksujemy na gładką masę.
3. Masę przekładamy do natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia okrągłej formy o średnicy 20 cm.
4. Pieczemy przez około 45 minut. Studzimy.

Podajemy polane miodem i posypane tymiankiem.