Absolutnie dobre - Serniczki mango z tofu bez pieczenia

Czas przygotowania: 180 min.

Porcja dla: 4 osób

Danie wegetariańskie: Nie

Stopień trudności: Łatwe

Serniczki mango z tofu bez pieczenia

To najlepsza słodycz na przedłużenie lata. Serniczki w wersji bez nabiału. Nie za słodkie, w pięknym kolorze, na ciasteczkowym spodzie. Idealnie poprawią nastrój. Bardzo łatwe do zrobienia i nie trzeba nagrzewać piekarnika. Ich miejsce jest w lodówce ;)
Żelatynę możemy zastąpić agarem z dodatkiem cukru do masy i mamy wersję wegańską.
Spróbujcie, to może uzależnić!

Kamila

Składniki:

  • 120 g (1 opakowanie) ciasteczek jaglanych lub innych (bezglutenowych)
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 500 ml mleka kokosowego
  • 2 dojrzałe mango lub dwie puszki pulpy z mango (425 ml jedna puszka)
  • sok i skórka z jednej cytryny
  • 200 g tofu naturalnego
  • 2 op. galaretki cytrynowej żelatyny plus 100 ml gorącej wody
  • 1/2 łyżeczki kurkumy dla koloru (opcjonalnie)
  • pestki granatu do ozdoby

Sposób przyrządzania:

1. Ciasteczka rozdrabniamy i blendujemy z olejem kokosowym na proszek.
2. Masą ciasteczkową wyklejamy dna foremek lub tortownicę ( o wymiarach 20 cm) i wstawiamy do lodówki.
3. Blendujemy mango na mus. Kilka łyżek możemy odłożyć do polania na wierzch. Dodajemy mleko kokosowe, pokrojone w kosteczkę tofu oraz sok z cytryny wraz ze startą skórką i kurkumę.
Całość blendujemy na gładka masę.
4. Galaretkę rozpuszczamy w 100 ml gorącej wody. Dodajemy do masy i dokładnie mieszamy.
5. Na przygotowany spód wylewamy masę i wstawiamy do lodówki aby stężała.
6. Przed podaniem smarujemy musem z mango i posypujemy granatem.

Gotowe!
Przechowujemy w lodówce do 3 dni.