Czas przygotowania: 180 min.
Porcja dla: 4 osób
Danie wegetariańskie: Nie
Stopień trudności: Łatwe
To najlepsza słodycz na przedłużenie lata. Serniczki w wersji bez nabiału. Nie za słodkie, w pięknym kolorze, na ciasteczkowym spodzie. Idealnie poprawią nastrój. Bardzo łatwe do zrobienia i nie trzeba nagrzewać piekarnika. Ich miejsce jest w lodówce ;)
Żelatynę możemy zastąpić agarem z dodatkiem cukru do masy i mamy wersję wegańską.
Spróbujcie, to może uzależnić!
Kamila
Składniki:
- 120 g (1 opakowanie) ciasteczek jaglanych lub innych (bezglutenowych)
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 500 ml mleka kokosowego
- 2 dojrzałe mango lub dwie puszki pulpy z mango (425 ml jedna puszka)
- sok i skórka z jednej cytryny
- 200 g tofu naturalnego
- 2 op. galaretki cytrynowej żelatyny plus 100 ml gorącej wody
- 1/2 łyżeczki kurkumy dla koloru (opcjonalnie)
- pestki granatu do ozdoby
Sposób przyrządzania:
1. Ciasteczka rozdrabniamy i blendujemy z olejem kokosowym na proszek.
2. Masą ciasteczkową wyklejamy dna foremek lub tortownicę ( o wymiarach 20 cm) i wstawiamy do lodówki.
3. Blendujemy mango na mus. Kilka łyżek możemy odłożyć do polania na wierzch. Dodajemy mleko kokosowe, pokrojone w kosteczkę tofu oraz sok z cytryny wraz ze startą skórką i kurkumę.
Całość blendujemy na gładka masę.
4. Galaretkę rozpuszczamy w 100 ml gorącej wody. Dodajemy do masy i dokładnie mieszamy.
5. Na przygotowany spód wylewamy masę i wstawiamy do lodówki aby stężała.
6. Przed podaniem smarujemy musem z mango i posypujemy granatem.
Gotowe!
Przechowujemy w lodówce do 3 dni.