Absolutnie dobre - Sałatka z grillowaną cukinią

Czas przygotowania: 30 min.

Porcja dla: 4 osób

Danie wegetariańskie: Tak

Stopień trudności: Łatwe

Sałatka z grillowaną cukinią

Cukinia to jednak nasza ulubienica. Pyszna na surowo, duszona, czy w plackach. A grillowana jeszcze lepsza! Często dodaję ją do szaszłyków warzywnych, ale tym razem skusiłam się na zrobienie sałatki. Połączenie słodkiego ze słonym, orzechów i cukinii z grilla, to idealne połączenie smaków. Całość skropiona obficie sosem na bazie octu balsamicznego i miodu z dodatkiem oliwy… No pycha! A jak pięknie się prezentuje. Śmiało można podawać ją do obiadu, grilla czy na przyjęcie.

Kamila

Składniki:

  • 1 opakowanie mieszanki sałat
  • pół dojrzałego awokado
  • 1 mała cukinia
  • 3 łyżki pestek granatu
  • 3 łyżki uprażonych orzechów włoskich lub pekan
  • 70 g sera pleśniowego lazur
  • 1/2 cytryny do skropienia awokado
  • 2 łyżki oliwy z oliwek do posmarowania

na sos:

  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka miodu wielokwiatowego z nutą miodu gryczanego Huzar
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1/2 łyżeczki soli

Sposób przyrządzania:

1. Cukinię kroimy wzdłuż na cienkie plastry około 2-3 mm. Smarujemy oliwą z dwóch stron. Kładziemy na rozgrzaną patelnię grillową i smażymy z dwóch stron aż cukinia się zarumieni.
2. Na talerz wysypujemy mieszankę sałat, dodajemy obrane ze skóry, skropione sokiem z cytryny (żeby nie ściemniały) pokrojone w plastry awokado.
3. Dodajemy zgrillowaną i wystudzoną cukinię, posypujemy granatem oraz orzechami. Rozkruszamy ser i dodajemy do sałatki.
4. W miseczce przygotowujemy sos. Mieszamy wszystkie składniki do uzyskania jednolitej konsystencji.
5. Polewamy sałatkę sosem.

Gotowe!🍷