Czas przygotowania: 30 min.
Porcja dla: 4 osób
Stopień trudności: Łatwe
Cukinia to jednak nasza ulubienica. Pyszna na surowo, duszona, czy w plackach. A grillowana jeszcze lepsza! Często dodaję ją do szaszłyków warzywnych, ale tym razem skusiłam się na zrobienie sałatki. Połączenie słodkiego ze słonym, orzechów i cukinii z grilla, to idealne połączenie smaków. Całość skropiona obficie sosem na bazie octu balsamicznego i miodu z dodatkiem oliwy… No pycha! A jak pięknie się prezentuje. Śmiało można podawać ją do obiadu, grilla czy na przyjęcie.
Kamila
Składniki:
- 1 opakowanie mieszanki sałat
- pół dojrzałego awokado
- 1 mała cukinia
- 3 łyżki pestek granatu
- 3 łyżki uprażonych orzechów włoskich lub pekan
- 70 g sera pleśniowego lazur
- 1/2 cytryny do skropienia awokado
- 2 łyżki oliwy z oliwek do posmarowania
na sos:
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka miodu wielokwiatowego z nutą miodu gryczanego Huzar
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1/2 łyżeczki soli
Sposób przyrządzania:
1. Cukinię kroimy wzdłuż na cienkie plastry około 2-3 mm. Smarujemy oliwą z dwóch stron. Kładziemy na rozgrzaną patelnię grillową i smażymy z dwóch stron aż cukinia się zarumieni.
2. Na talerz wysypujemy mieszankę sałat, dodajemy obrane ze skóry, skropione sokiem z cytryny (żeby nie ściemniały) pokrojone w plastry awokado.
3. Dodajemy zgrillowaną i wystudzoną cukinię, posypujemy granatem oraz orzechami. Rozkruszamy ser i dodajemy do sałatki.
4. W miseczce przygotowujemy sos. Mieszamy wszystkie składniki do uzyskania jednolitej konsystencji.
5. Polewamy sałatkę sosem.
Gotowe!🍷