Czas przygotowania: 20 min.
Porcja dla: 3 osób
Stopień trudności: Łatwe
Surowa cukinia jest wspaniała! Taka trochę niedoceniona, a naprawdę dodana do sałatek dodaje im lekkości. Jest chrupiąca i delikatna, może być dodawana praktycznie do wszystkich warzyw sałatkowych. I jak pięknie wygląda gdy pokroimy ją obieraczką do warzyw!
Gdy nadchodzi sezon jemy ją bardzo często.
Kamila
Składniki:
- 2 garście rukoli
- 1 mała cukinia
- 3 garście borówek amerykańskich
- 10 pomidorków koktajlowych
- 3 łyżki uprażonych ziaren słonecznika
- 70 g sera feta
na sos:
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- 1 1/2 łyżki miodu
- 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 2 szczypty soli
Sposób przyrządzania:
1. Warzywa i owoce myjemy. Cukinie kroimy na cienkie plastry obieraczką do warzyw.
2. Na talerz wrzucamy wstążki cukinii, rukolę, przekrojone na poł pomidorki oraz borówki. Delikatnie mieszamy dłonią. Dodajemy pokruszony ser feta oraz posypujemy słonecznikiem.
3. W kubeczku przygotowujemy sos. Mieszamy wszystkie ciekłe składniki, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę oraz sól. Mieszamy aż składniki się połączą tworząc gęsty sos.
4. Sosem polewamy sałatkę i od razu podajemy.
Smacznego!