
Czas przygotowania: 25 min.
Porcja dla: 3 osób
Danie wegetariańskie: Nie
Stopień trudności: Łatwe
Sałatka z kozim serem i chrupiącym boczkiem
Sałatka z kozim serem i chrupiącym boczkiem
Ta sałatka to świetny wybór dla osób, które cenią sobie pożywne i smaczne jedzenie. Zawiera mnóstwo białka, witamin i minerałów, dzięki czemu doskonale zaspokaja głód i dostarcza energii na cały dzień, a połączenie wyrazistych smaków i aromatów tworzy zbalansowaną i lekką całość. Jest to też idealna opcja dla tych, którzy szukają zdrowych alternatyw dla ciężkich i tłustych dań. Ser kozi można zastąpić innym twardym białym serem, najlepiej niesolonym.
Kamila 😘
Składniki:
- 4 garście rukoli
- 1 dojrzała gruszka
- 6-7 plastrów boczku surowego wędzonego
- 160 g twardego koziego sera sałatkowego
- 2 łyżki prażonych orzechów włoskich
- łyżka pestek granatu
na sos:
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1/2 łyżeczki soli
Sposób przyrządzania:
1. Na talerz wrzucamy rukolę. Gruszkę pozbywamy gniazd nasiennych, kroimy na plastry lub kawałki i dodajemy do rukoli. Delikatnie mieszamy.
2. Na patelni smażymy boczek aż się zarumieni z dwóch stron. Wrzucamy do sałatki.
3. Kozi ser kroimy na kawałeczki i posypujemy sałatkę, dodajemy rozdrobnione orzechy.
4. Mieszamy ze sobą wszystkie składniki sosu do uzyskania jednolitej, gęstej konsystencji. Polewamy sałatkę i podajemy.
Smacznego!❤️