Absolutnie dobre - Sałatka z kozim serem i chrupiącym boczkiem

Czas przygotowania: 25 min.

Porcja dla: 3 osób

Danie wegetariańskie: Nie

Stopień trudności: Łatwe

Sałatka z kozim serem i chrupiącym boczkiem

Ta sałatka to świetny wybór dla osób, które cenią sobie pożywne i smaczne jedzenie. Zawiera mnóstwo białka, witamin i minerałów, dzięki czemu doskonale zaspokaja głód i dostarcza energii na cały dzień, a połączenie wyrazistych smaków i aromatów tworzy zbalansowaną i lekką całość. Jest to też idealna opcja dla tych, którzy szukają zdrowych alternatyw dla ciężkich i tłustych dań. Ser kozi można zastąpić innym twardym białym serem, najlepiej niesolonym.

Kamila 😘

Składniki:

  • 4 garście rukoli
  • 1 dojrzała gruszka
  • 6-7 plastrów boczku surowego wędzonego
  • 160 g twardego koziego sera sałatkowego
  • 2 łyżki prażonych orzechów włoskich
  • łyżka pestek granatu

na sos:

  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1/2 łyżeczki soli

Sposób przyrządzania:

1. Na talerz wrzucamy rukolę. Gruszkę pozbywamy gniazd nasiennych, kroimy na plastry lub kawałki i dodajemy do rukoli. Delikatnie mieszamy.
2. Na patelni smażymy boczek aż się zarumieni z dwóch stron. Wrzucamy do sałatki.
3. Kozi ser kroimy na kawałeczki i posypujemy sałatkę, dodajemy rozdrobnione orzechy.
4. Mieszamy ze sobą wszystkie składniki sosu do uzyskania jednolitej, gęstej konsystencji. Polewamy sałatkę i podajemy.

Smacznego!❤️