Czas przygotowania: 1 h.
Porcja dla: 3 osób
Stopień trudności: Łatwe
Jeśli nie wiesz co zrobić z dużą ilością cukinii, to najlepszym i smacznym sposobem na zużycie są placki. Z marchewką i porem, podobnie robione jak te nasze ziemniaczane. Są delikatniejsze od ziemniaczanych, rozpływające się w ustach. Polane sosem pomidorowym własnej roboty idealnie łączą smaki.
Kamila
Składniki:
- 2 małe cukinie lub jedna duża
- 1 średni por biała część
- 2 średnie marchewki
- 2 jajka
- 4 łyżki maki ziemniaczanej lub pszennej
- 1 niepełna łyżeczka soli
- 2 szczypty pieprzu czarnego
- olej rzepakowy do smażenia
Na sos:
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 1/2 papryki czerwonej
- 1 średnia cebula
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
Sposób przyrządzania:
1. Marchewkę obieramy i myjemy. Cukinię tylko myjemy. Warzywa wrzucamy do malaksera i ścieramy na tarce o grubszych oczkach (można to zrobić też ręczną tarką).
2. Por kroimy na drobne kawałki. Wszystkie posiekane warzywa wrzucamy do miski i mieszamy.
3. Dodajemy jajka, mąkę oraz sól i pieprz. Całość mieszamy.
4. Na patelnię wlewamy olej, czekamy, aż się mocno zagrzeje i dużą łyżką nakładamy masę warzywną z góry lekko przygniatając formujemy placuszki.
5. Smażymy z każdej strony na złoty kolor.
6. Wyjmujemy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym w celu odsączenia nadmiaru oleju.
7. Przygotowujemy sos pomidorowy. Do rondelka wlewamy olej. Podgrzewami i dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy się zeszkli dodajemy koncentrat pomidorowy. Mieszamy do połączenia składników. Dodajemy pokrojoną w drobną kostkę paprykę. Jeszcze chwilkę mieszamy i dolewamy pomidory z puszki. Solimy i dodajemy przyprawy. Gotujemy, mieszając od czasu do czasu, aż papryka zmięknie.
8. Na talerzu układamy packi z cukinii, polewamy sosem.