Absolutnie dobre - Placki z cukinią i sosem pomidorowym

Czas przygotowania: 1 h.

Porcja dla: 3 osób

Danie wegetariańskie: Tak

Stopień trudności: Łatwe

Placki z cukinią i sosem pomidorowym

Jeśli nie wiesz co zrobić z dużą ilością cukinii, to najlepszym i smacznym sposobem na zużycie są placki. Z marchewką i porem, podobnie robione jak te nasze ziemniaczane. Są delikatniejsze od ziemniaczanych, rozpływające się w ustach. Polane sosem pomidorowym własnej roboty idealnie łączą smaki.

Kamila

Składniki:

  • 2 małe cukinie lub jedna duża
  • 1 średni por biała część
  • 2 średnie marchewki
  • 2 jajka
  • 4 łyżki maki ziemniaczanej lub pszennej
  • 1 niepełna łyżeczka soli
  • 2 szczypty pieprzu czarnego
  • olej rzepakowy do smażenia

Na sos:

  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1 średnia cebula
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich

Sposób przyrządzania:

1. Marchewkę obieramy i myjemy. Cukinię tylko myjemy. Warzywa wrzucamy do malaksera i ścieramy na tarce o grubszych oczkach (można to zrobić też ręczną tarką).
2. Por kroimy na drobne kawałki. Wszystkie posiekane warzywa wrzucamy do miski i mieszamy.
3. Dodajemy jajka, mąkę oraz sól i pieprz. Całość mieszamy.
4. Na patelnię wlewamy olej, czekamy, aż się mocno zagrzeje i dużą łyżką nakładamy masę warzywną z góry lekko przygniatając formujemy placuszki.
5. Smażymy z każdej strony na złoty kolor.
6. Wyjmujemy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym w celu odsączenia nadmiaru oleju.
7. Przygotowujemy sos pomidorowy. Do rondelka wlewamy olej. Podgrzewami i dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy się zeszkli dodajemy koncentrat pomidorowy. Mieszamy do połączenia składników. Dodajemy pokrojoną w drobną kostkę paprykę. Jeszcze chwilkę mieszamy i dolewamy pomidory z puszki. Solimy i dodajemy przyprawy. Gotujemy, mieszając od czasu do czasu, aż papryka zmięknie.
8. Na talerzu układamy packi z cukinii, polewamy sosem.