Czas przygotowania: 50 min.
Porcja dla: 3 osób
Stopień trudności: Łatwe
Odkąd ten przepis zagościł na naszym stole, to gotowany kalafior polany bułką tartą jest rzadkością. Pieczony jest jędrny i wspaniale przechodzi aromatem przypraw z marynaty. Przypieczony, z nutą cynamonu i słodyczą miodu, doskonale wydobywa smak kalafiora, co czyni tę potrawę wyjątkową. Można posypać startym parmezanem, lecz nie jest to konieczność. I bez tego smakuje wyśmienicie!
Kamila i Marysia 😘
Składniki:
- 1 średni kalafior
- parmezan
na marynatę:
- 1 łyżka wędzonej słodkiej papryki
- 1 łyżeczka pikantnej papryki
- ½ łyżeczki czosnku granulowanego
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka cynamonu
- ½ łyżeczki kminu
- 4 łyżki sosu sojowego
- 80 – 100 ml oleju sezamowego
Sposób przyrządzania:
1. Kalafior dzielimy na mniejsze różyczki.
2. W misce mieszamy wszystkie przyprawy z oliwą. Wrzucamy różyczki kalafiora i dokładnie mieszamy dłonią, tak aby cały sos pokrył kalafiora.
3. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układamy kalafiora i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C.
4. Pieczemy około 20-30 minut. W połowie pieczenia możemy zamieszać.
5. Po upieczeniu przekładamy na talerz i posypujemy startym parmezanem.
Smacznego!