Absolutnie dobre - Pieczony kalafior

Czas przygotowania: 50 min.

Porcja dla: 3 osób

Danie wegetariańskie: Tak

Stopień trudności: Łatwe

Pieczony kalafior

Odkąd ten przepis zagościł na naszym stole, to gotowany kalafior polany bułką tartą jest rzadkością. Pieczony jest jędrny i wspaniale przechodzi aromatem przypraw z marynaty. Przypieczony, z nutą cynamonu i słodyczą miodu, doskonale wydobywa smak kalafiora, co czyni tę potrawę wyjątkową. Można posypać startym parmezanem, lecz nie jest to konieczność. I bez tego smakuje wyśmienicie!

Kamila i Marysia 😘

Składniki:

  • 1 średni kalafior
  • parmezan

na marynatę:

  • 1 łyżka wędzonej słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka pikantnej papryki
  • ½ łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ½ łyżeczki kminu
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 80 – 100 ml oleju sezamowego

Sposób przyrządzania:

1. Kalafior dzielimy na mniejsze różyczki.
2. W misce mieszamy wszystkie przyprawy z oliwą. Wrzucamy różyczki kalafiora i dokładnie mieszamy dłonią, tak aby cały sos pokrył kalafiora.
3. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układamy kalafiora i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C.
4. Pieczemy około 20-30 minut. W połowie pieczenia możemy zamieszać.
5. Po upieczeniu przekładamy na talerz i posypujemy startym parmezanem.

Smacznego!