Absolutnie dobre - Ciasto jogurtowe z truskawkami

Czas przygotowania: 90 min.

Porcja dla: 10 osób

Danie wegetariańskie: Tak

Stopień trudności: Łatwe

Ciasto jogurtowe z truskawkami

W pewnym momencie osiąga się już taki moment nasycenia truskawkami, że nie bardzo mamy ochotę je jeść sauté czy ze słodką śmietanką. Ale jest parę sposobów na przetworzenie ich w pyszny deser. Na przykład sernik na zimno! Kto się nie skusi na aksamitną galaretkę z prawdziwych owoców? Postanowiłyśmy jednak iść o krok dalej i dodać do truskawkowo-jogurtowej masy spód z biszkopta. Wyjdzie na pewno, trzeba tylko pamiętać o kilku ważnych rzeczach: białka ubijamy na sztywną pianę (uważając, by ich nie 'przebić’). Pod koniec ubijania dodajemy partiami cukier, łyżka po łyżce, ubijając po każdym dodaniu. Przesianą mąkę najlepiej mieszać delikatnie rózgą, co spowoduje, że biszkopt będzie bardzo puszysty i wypełni formę wyrastając do wysokości jej boków. Nie należy mieszać przy pomocy miksera.

Marysia

Składniki:

na ciasto:

  • 2 jajka
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ⅓ szklanki drobnego cukru do wypieków
  • ⅓ szklanki mąki pszennej (tortowej)
  • 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

na masę:

  • jogurt naturalny – duży kubek 200 ml
  • 3 łyżki żelatyny
  • pół szklanki truskawek lub malin
  • 3 łyżki miodu
  • prażone płatki migdałów do dekoracji

Sposób przyrządzania:

1.Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę i skrobię przesiewamy. Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy partiami cukier, łyżka po łyżce, ubijając po każdym dodaniu. Dodajemy po kolei żółtka, nadal ubijając.
2. Do masy jajecznej wsypujemy przesianą mąkę. Delikatnie mieszamy do przy pomocy szpatułki lub rózgi kuchennej, by składniki się połączyły. Składniki wmieszane szpatułką spowodują, że biszkopt będzie bardzo puszysty i wypełni formę wyrastając do wysokości jej boków. Wymieszanie składników szpatułką jest również metodą najbezpieczniejszą, nie należy mieszać przy pomocy miksera.
3. Tortownicę o średnicy 23 – 25 cm wykładamy papierem do pieczenia (samo dno), nie smarujemy boków. Delikatnie przekładamy ciasto.
4. Pieczemy w temperaturze 160 – 170ºC przez około 35 – 40 minut lub do tzw. suchego patyczka.
5. Gorące ciasto wyjmujemy z piekarnika, z wysokości około 30 cm upuszczamy je (w formie) na podłogę, potem studzimy w temperaturze pokojowej. Uwaga: boki biszkoptu oddzielamy nożykiem od formy dopiero po jego wystudzeniu.
6. Żelatynę namaczamy w chłodnej wodzie i rozpuszczamy ją. Miksujemy truskawki z jogurtem na jednolitą masę, w międzyczasie dodajemy miód oraz rozpuszczoną żelatynę.
7. Wylewamy masę na biszkoptowy spód i wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc, żeby się ścięła. Przed podaniem dekorujemy prażonymi płatkami migdałowymi.

Smacznego! 😘