Czas przygotowania: 90 min.
Porcja dla: 4 osób
Stopień trudności: Łatwe
W naszym domu lubimy szarlotki, jabłeczniki i wszystkie kruche ciasta z dodatkiem jabłek. Do kawy smakują wyśmienicie i uruchamiają miłe wspomnienia ;).
Ten przepis jest nieco inny od tradycyjnej szarlotki. Dzięki mące owsianej dodanej do spodu, oraz farszu na bazie mąki jaglanej z jogurtem, tarta ma inny, bardziej wyrazisty smak. No i przyjemnie patrzy się na taki przysmak!
Kamila
Składniki:
na ciasto:
- 400 g mąki owsianej
- 200 g masła
- 100 g cukru pudru
- 1 jajko
- 2 żółtka
nadzienie:
- 4 – 5 kwaśnych jabłek
- 2 jajka
- 2 białka które zostały z ciasta
- 6 łyżek jogurtu naturalnego
- 1 łyżka mąki jaglanej
- 2 łyżki cukru pudru
- 3 łyżeczki cynamonu
- 3 łyżki migdałów w płatkach
Sposób przyrządzania:
1. Składniki na ciasto, mieszamy. Kolejno, do mąki dodajemy schłodzone masło, które siekamy nożem, jajka oraz cukier. Szybko zagniatamy, formujemy kulę i wkładamy do lodówki, lub żeby było szybciej do zamrażalnika na 30 min.
2. Gdy ciasto się schłodzi wyciągamy z lodówki. Formę na tartę smarujemy masłem i rozwałkowujemy lub wyklejamy ciastem, wraz z bokami, na grubość około 6 mm. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180°C na 30 min.
Gdy ciasto się zarumieni wyciągamy i studzimy.
3. Do miski wrzucamy jajka i białka. Ubijamy chwile trzepaczką. Dodajemy cukier i dalej ubijamy. Wsypujemy mąkę jaglana, mieszamy. Dodajemy jogurt i znowu mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
4. Gdy ciasto wystygnie, zalewamy je masą. Jabłka myjemy i wydrążamy z nich gniazda nasienne. Kroimy w cienkie plastry i układamy na masie, wg. własnego pomysłu. Całość posypujemy obficie cynamonem i płatami migdałowymi.
5. Piekarnik ponownie nagrzewamy do 180°C i wkładamy ciasto na kolejne 45 min. do zarumienienia.
Podajemy samą lub z lodami waniliowymi.