Absolutnie dobre - Tarta z jabłkami

Czas przygotowania: 90 min.

Porcja dla: 4 osób

Danie wegetariańskie: Tak

Stopień trudności: Łatwe

Tarta z jabłkami

W naszym domu lubimy szarlotki, jabłeczniki i wszystkie kruche ciasta z dodatkiem jabłek. Do kawy smakują wyśmienicie i uruchamiają miłe wspomnienia ;).
Ten przepis jest nieco inny od tradycyjnej szarlotki. Dzięki mące owsianej dodanej do spodu, oraz farszu na bazie mąki jaglanej z jogurtem, tarta ma inny, bardziej wyrazisty smak. No i przyjemnie patrzy się na taki przysmak!

Kamila

Składniki:

na ciasto:

  • 400 g mąki owsianej
  • 200 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 1 jajko
  • 2 żółtka

nadzienie:

  • 4 – 5 kwaśnych jabłek
  • 2 jajka
  • 2 białka które zostały z ciasta
  • 6 łyżek jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka mąki jaglanej
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżeczki cynamonu
  • 3 łyżki migdałów w płatkach

Sposób przyrządzania:

1. Składniki na ciasto, mieszamy. Kolejno, do mąki dodajemy schłodzone masło, które siekamy nożem, jajka oraz cukier. Szybko zagniatamy, formujemy kulę i wkładamy do lodówki, lub żeby było szybciej do zamrażalnika na 30 min.
2. Gdy ciasto się schłodzi wyciągamy z lodówki. Formę na tartę smarujemy masłem i rozwałkowujemy lub wyklejamy ciastem, wraz z bokami, na grubość około 6 mm. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180°C na 30 min.
Gdy ciasto się zarumieni wyciągamy i studzimy.
3. Do miski wrzucamy jajka i białka. Ubijamy chwile trzepaczką. Dodajemy cukier i dalej ubijamy. Wsypujemy mąkę jaglana, mieszamy. Dodajemy jogurt i znowu mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
4. Gdy ciasto wystygnie, zalewamy je masą. Jabłka myjemy i wydrążamy z nich gniazda nasienne. Kroimy w cienkie plastry i układamy na masie, wg. własnego pomysłu. Całość posypujemy obficie cynamonem i płatami migdałowymi.
5. Piekarnik ponownie nagrzewamy do 180°C i wkładamy ciasto na kolejne 45 min. do zarumienienia.

Podajemy samą lub z lodami waniliowymi.