Czas przygotowania: 24 h
Porcja dla: 2 osób
Stopień trudności: Łatwe
Keczup z cukinii wdarł się przebojem do mojej kuchni za sprawą urodzaju na to warzywo. Dostałam dwa wielkie okazy, a ile można jeść leczo, czy placków z cukinii?
Keczup to prosty sposób na zakonserwowanie cukinii w słoikach, wystarczy rozdrobnić warzywa, zostawić na noc posolone, żeby puściły sok, potem ugotować, doprawić i włala! Mamy pyszny sos do kanapek, pizzy, wrapów, jako baza do dań jednogarnkowych, a dla ekstremalnych wielbicieli nawet do wyjadania prosto ze słoika (tak! to potwierdzone dane :-D). Poza tym mamy kontrolę nad składnikami i ilością cukru, który w sklepowym keczupie jest na początku listy składników!
Marysia
Składniki:
- 1,5 kg obranej i wydrążonej cukinii
- 0,5 kg cebuli
- 2 czerwone papryki
- 1,5 łyżki soli himalajskiej
- ok. 80 g cukru
- 1-2 łyżeczki ostrej papryki (może być świeża, bez z pestek papryczka chili)
- 0,5 łyżeczki oregano
- 400 g koncentratu pomidorowego (2 słoiczki po 200 g)
- ok. 80 ml octu jabłkowego (najlepiej dodawać stopniowo i próbować)
Sposób przyrządzania:
1. Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach, zaś paprykę i cebulę kroimy w kostkę. Wrzucamy wszystko do sporego garnka.
2. Warzywa zasypujemy solą i zostawiamy je na całą noc w chłodniejszym miejscu.
3. Następnego dnia, kiedy warzywa puszczą sok, gotujemy je aż zmiękną.
4. Blendujemy. Dodajemy cukier, przyprawy, koncentrat pomidorowy, ocet i gotujemy 20-30 minut.
5. Gorący ketchup wlewamy do wcześniej wyparzonych słoików, zakręcamy i zostawiamy odwrócone przykrywką do blatu.
Smacznego!