Czas przygotowania: 15 min.
Porcja dla: 3 osób
Danie wegetariańskie: Tak
Stopień trudności: Łatwe
Bardzo lubię czerwoną kapustę , a szczególnym uwielbieniem darzę jej piękny fioletowo – purpurowy kolor. Lubię też przygotowywać z niej surówki. Coleslaw dobrze pasuje do mięs z grilla, pieczonych, ale można ja też jeść jako pyszną, słodko – kwaśną przekąskę z kawałkiem chleba. Jeśli ktoś nie przepada za majonezem lub jest za dla niego za ciężki, to można zastąpić jogurtem greckim, lub pomieszać pół na pół. Mi najbardziej jednak smakuje z samym majonezem ;) Sałatkę najlepiej przygotować około dwie godziny przed podaniem, trzymać schłodzoną w lodówce, wtedy smaki idealnie się połączą i będzie bardziej soczysta.
Kamila
Składniki:
- 150-200 g majonezu
- lub 150-200 g jogurtu greckiego
- sok z jednej cytryny
- 1 1/2 łyżki cukru lub miodu
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/2 średniej czerwonej kapusty
- 2 średnie marchewki
- 1 średnia cebula
Sposób przyrządzania:
1. Z kapusty ściągamy pierwsze liście, dzielimy ją na pół i drobno kroimy a głąb wyrzucamy.
2. Kapustę przekładamy do miski. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Wrzucamy do miski. dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę. 3. W małej miseczce mieszamy majonez z sokiem z cytryny, cukrem, solą i pieprzem do uzyskania jednolitej konsystencji.
4. Sos wlewamy do kapusty i dokładnie mieszamy.
5. Gotową surówkę wkładamy na około 2 godziny do lodówki, tak, żeby smaki się połączyły, a surówka była bardziej soczysta i schłodzona. Wtedy smakuje najlepiej!
Smacznego!😘