Czas przygotowania: 50 min.
Porcja dla: 4 osób
Stopień trudności: Łatwe
Inspiracją do powstania tego przepisu był ten z Jadłonomii. Nasz różni się tym, że dodałyśmy czosnek, no i fasolę zamiast smażyć, upiekłyśmy w piekarniku. Zmodyfikowałyśmy też proporcje miodu w stosunku do soku z cytryny. (Jednak preferujemy mniej słodkie, a bardziej kwaskowe ;)). To danie jest tak bardzo proste, a tak smaczne, że często po nie sięgamy. Jest dobre zarówno na ciepło, jako samodzielna potrawa, ale też świetnie nadaje się jako dopełnienie makaronu, ziemniaków lub na zimno do sałatki. No i właściwie możne jeść je przy każdej okazji. Łapcie przepis!
Kamila i Marysia
Składniki:
- 2-3 szklanki ugotowanej białej fasoli Jaś lub odcedzonej z puszki
- 3 ząbki czosnku
- 4 łyżki miodu lub syropu klonowego
- sok z dwóch cytryn
- kilka gałązek rozmarynu
- 5 łyżek oliwy
- pieprz i sól do smaku
Sposób przyrządzania:
1. Fasolę przesypujemy do miski. Mieszamy z oliwą. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę.
2. Do rondelka wlewamy sok z cytryny, wrzucamy gałązki rozmarynu. Gotujemy kilka minut, aż poczujemy aromat rozmarynu. Odstawiamy z ognia i dodajemy miód. Mieszamy do rozpuszczenia.
3. Piekarnika nagrzewamy do temperatury 180°C.
4. Do miski z fasolą wlewamy sos rozmarynowo -miodowy, mieszamy.
5. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia przekładamy fasolę. Dodajemy gałązki rozmarynu z sosu. Delikatnie solimy do smaku.
6. Wkładamy do piekarnika na około 20 minut. Można przemieszać w trakcie pieczenia. Wyciągamy z piekarnika i posypujemy pieprzem.
Gotowe!