Czas przygotowania: 15 min.
Porcja dla: 2 osób
Danie wegetariańskie: Tak
Stopień trudności: Łatwe
Ten deser można jeść oczami. To atrakcyjnie wizualne danie, zachęca do spróbowania swymi barwami, fakturami oraz blaskiem mieniącego się w nim miodu.
Sam smak jest bardzo delikatny, kwaskowo – słodki. Kawałki świeżych owoców takich jak mango, tamarillo, malin i granatu, nadają mu intensywności, a posypka z migdałów chrupkości. Wszystko dopełnia delikatna słodycz miodu, którym polewam całość przed podaniem. Domownicy przepadają za takimi przysmakami 🥰
Kamila
Składniki:
- 1 mango
- 400 ml mleka kokosowego
- 2 banany
- 1 łyżka soku z cytryny
- garść malin
- 1 tamarillo
- 1 łyżeczka wiórków kokosowych
- 1 łyżka płatków z migdałów
- 1 łyżka ziaren granatu
- miód
Sposób przyrządzania:
1. Mango obieramy, kroimy na pół, wydrążamy pestkę. Do miksera wrzucamy połowę mango, 1 banana, mleko kokosowe, sok z cytryny. miksujemy na gładką masę.
2. Przelewamy do miseczek, dodajemy trochę płatków z migdałów i mieszamy.
3. Dekorujemy plastrami pozostałego mango, bananów, tamarillo oraz malinami. Posypujemy wiórkami kokosowymi, granatem, resztą migdałów i polewamy miodem.
Gotowe ❤️!