Absolutnie dobre - Sałatka z pieczonym rabarbarem i serem pleśniowym

Czas przygotowania: 15 min.

Porcja dla: 3 osób

Danie wegetariańskie: Tak

Stopień trudności: Łatwe

Sałatka z pieczonym rabarbarem i serem pleśniowym

Pyszna sezonowa sałatka dla osób, które lubią nieoczywiste połączenia. Pieczony rabarbar obtoczony w sosie z miodu z charakterystyczną lekko kwaskową nutą jest ozdobą tej sałatki, a dodatkowo przynosi wiele korzyści dla zdrowia. Bogaty w witaminy C, K, błonnik i przeciwutleniacze. Witamina C wspiera układ odpornościowy, witamina K jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania układu krwiotwórczego, a błonnik przyczynia się do dobrego trawienia i regulacji poziomu cukru we krwi. Przeciwutleniacze zawarte w rabarbarze pomagają w zwalczaniu wolnych rodników, co może korzystnie wpływać na zdrowie ogólne.
To sałatka, która łączy w sobie smak, zdrowie i przyjemność ;). Smacznego!

Kamila

Składniki:

  • 2 łodygi rabarbaru
  • 100 g sera pleśniowego
  • 3 garście młodych listków lub mieszanki sałat
  • garść uprażonych orzechów włoskich

na sos:

  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 łyżka musztardy sarepskiej
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 2 szczypty soli

do pieczenia:

  • 2 łyżki oliwy
  • łyżka miodu do polania

Sposób przyrządzania:

1. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200°C. Rabarbar myjemy, odcinamy liść i kroimy na około 2 cm kawałki. Wkładamy do żaroodpornego naczynia i mieszamy z łyżka oliwy.
2. Wkładamy do piekarnika na 6 -7 minut, aż rabarbar zmięknie, ale nie będzie się rozpadał.
3. Po wyjęciu z piekarnika, jeszcze ciepły polewamy łyżką miodu i mieszamy.
3. Na talerzu rozkładamy młode listki, dodajemy wystudzony rabarbar, orzechy oraz pokruszony ser. Delikatnie mieszamy.
4. Przygotowujemy sos: do małego słoika wlewamy oliwę i dodajemy pozostałe składniki z listy. Zakręcamy słoik i potrząsamy nim tak długo, aż składniki połączą się w gęsty sos.
5. Takim sosem polewamy sałatkę i podajemy.

Smacznego!😘