Czas przygotowania: 60 min.
Porcja dla: 4 osób
Stopień trudności: Łatwe
Do kaszy gryczanej pałam wielką miłością! Zwłaszcza ta palona powoduje u mnie wzmożoną pracę ślinianek :-D Ale nie wzgardzę też i wersją nie paloną czy daniami z mąki gryczanej (zobaczcie nasze przepisy na bliny i pasztet z grzybami i soczewicą).
Pasta z kaszy gryczanej chodziła za mną już jakiś czas, ale chciałam coś innego niż ta przyrządzana na wzór smalcu z fasoli, z kwaśnym jabłkiem i cebulką. Okoliczności mi sprzyjały, bo kupiłam pieczary na przecenie (więc wymagające szybkiego zjedzenia) i wtedy natknęłam się na przepis Marty Dymek. Nieco go zmodyfikowałyśmy z Kamilą pod nasze kubki smakowe i oto jest moja najnowsza zajawka kulinarna, którą pewnie będę teraz wałkować, aż mi się nie znudzi (czyli zazwyczaj to trwa całkiem dłuuuugo) :-D
Marysia
Składniki:
- 500 g pieczarek
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka miodu (może być gryczany, a jakże!, ale inne też dobrze smakują – chodzi głównie o podbicie słonego smaku)
- ½ łyżeczki cząbru
- 1 łyżeczka rozmarynu (najlepiej świeżego i nieco pokrojonego na mniejsze kawałeczki)
- ½ łyżeczki majeranku
- ½ szklanki palonej kaszy gryczanej, bo pieczarki mocno się skurczą podczas pieczenia, a ważne, żeby ich smak był mocno wyczuwalny)
- 1 szklanka wody
- 2 liście laurowe
- sól
- pieprz
- do podania: pieczywo, ogórki kiszone, ćwikła i szczypiorek
Sposób przyrządzania:
1. Gotujemy kaszę gryczaną w wodzie i z liśćmi laurowymi.
2. Pieczarki kroimy z grubsza połówki lub ćwiartki.
3. Mieszamy składniki marynaty: sos sojowy, olej i wszystkie przyprawy
4. Pieczarki nacieramy i wysypujemy na np. formę do tarty.
5. Pieczemy w 200°C przez 30-40 minut. Pieczarki puszczają dużo soku, więc trzeba je w międzyczasie zamieszać dwa razy i włączyć termoobieg na ostatnie 15 minut pieczenia, żeby płyn odparował.
6. Gdy kasza się ugotuje trzeba wyjąć liście laurowe.
7. Przekładamy przestudzone kaszę i pieczarki do pojemnika, w którym je blendujemy. Jeżeli masa zdaje się za sucha można dodać nieco wody, oleju lub sosu sojowego.
8. Podczas miksowania sprawdzamy czy pasta wymaga jeszcze dosolenia i dodajemy świeżo zmielony pieprz do smaku.
9. Pasta najlepiej smakuje na pieczywie z kiszonymi ogórkami.