Kimchi
Kimchi to tradycyjna przystawka kuchni koreańskiej. Idealna pożywka dla naszej flory jelitowej, ponieważ zawiera dużą ilość błonnika i zdrowych bakterii zwanych lactobacillus, które wspierają proces trawienia. Kapusta ulega fermentacji, co powoduję, że w jej wyniku powstają probiotyki, które pomagają [...]
Kaszotto z papryką
No tak. Wychodzi na to, że kasza to nasz ulubiony składnik potraw. Jemy ją na ciepło i na zimno w sałatce. Kaszotto jest wdzięcznym daniem, bo do kaszy możemy dodać praktycznie wszystkie warzywa, które akurat mamy pod ręką. Baza [...]
Walentynkowe ciasto czekoladowe
Moja rodzina uwielbia wszystko co czekoladowe. Dlatego jak tylko jest odpowiednia okazja, a staram się, by było ich jak najwięcej ;) to przygotowuję coś czekoladowego. Tym razem postanowiłam z ciasta, które przez swą konsystencję do złudzenia przypomina brownie wyciąć serduszka. [...]
Tosty francuskie z chałki
Tosty francuskie to idealny sposób na niespieszne celebrowanie weekendowego poranka, ale i na zjedzenie niezbyt już świeżej chałki! Słodycz ciasta w połączeniu z sporą ilością masła i kwaśnym dżemem zawsze sprawia, że nawet deszczowy, szary dzień staje się bardziej [...]
Kompot ze skórek owoców
Ze skórkami z owoców jest podobnie jak z obierkami warzyw. Gdy nam zostają, to można je zasuszyć lub ugotować pyszny kompot. Ja już od dłuższego czasu przechowuję takie skórki w zamrażalniku, a gdy się uzbiera odpowiednia ilość to robię ten [...]
Wegańskie kulki mocy z marchewką
Gdy chciałoby się zjeść marchewkę na surowo, inaczej niż tylko w surówce lub obraną ze skórki, na tapetę wjeżdżają kulki mocy. Marchewka w połączeniu z migdałami, masłem orzechowym, daktylami i miodem smakuje bosko. ;) Uwielbiamy takie zdrowe słodycze! Kamila ŁAP [...]