Czas przygotowania: 70 min.
Porcja dla: 4 osób
Danie wegetariańskie: Nie
Stopień trudności: Łatwe
To danie obiadowe, które sprawdzi się doskonale jako posiłek dla całej rodziny lub na specjalne okazje. Pierś z kurczaka jest soczysta i delikatna, dzięki czemu rozpływa się w ustach, a w połączeniu z sosem miodowo -musztardowym, który jest słodko -pikantny, lekko karmelizowany, nadaje mięsu wyrazistości, intensywności w smaku. Łatwe do zrobienia, fajnie smakuje z dodatkiem ryżu lub ziemniaków.
Polecamy!
Kamila i Marysia
Składniki:
- 4 filety z kurczaka
- 4 łyżki oleju
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 200 ml śmietany 18%
- 1 łyżka sosu sojowego
- 2 łyżki musztardy dijon
- 2 łyżki miodu
- 3 łyżki soku z cytryny
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Sposób przyrządzania:
1. W miseczce mieszamy miód z musztardą, curry, sosem sojowym, sokiem z cytryny, solą i pieprzem, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Mieszamy do połączenia składników.
2. Filety osuszamy na papierowych ręcznikach i oczyszczamy z białych błon. Polewamy marynatą i odstawiamy do lodówki na co najmniej 30 min. do zamarynowania.
3. Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej. Kurczaka oczyszczamy z marynaty (pozostałą marynatę zachowujemy), smażymy aż się zarumieni, po około 3 minuty z każdej strony. Wlewamy marynatę. Obracamy kurczaka i dolewamy śmietanę do powstałego sosu, oraz dodajemy koncentrat pomidorowy. Lekko mieszamy. Gotujemy pod przykryciem przez około 10 minut. Odkrywamy i gotujemy jeszcze 10 minut.
4. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki oraz świeżo zmielonym pieprzem. Najlepiej smakuje z ziemniakami lub ryżem i ulubioną sałatką.
Smacznego!😘