Absolutnie dobre - Filet z kurczaka w sosie miodowo - musztardowym

Czas przygotowania: 70 min.

Porcja dla: 4 osób

Danie wegetariańskie: Nie

Stopień trudności: Łatwe

Filet z kurczaka w sosie miodowo – musztardowym

To danie obiadowe, które sprawdzi się doskonale jako posiłek dla całej rodziny lub na specjalne okazje. Pierś z kurczaka jest soczysta i delikatna, dzięki czemu rozpływa się w ustach, a w połączeniu z sosem miodowo -musztardowym, który jest słodko -pikantny, lekko karmelizowany, nadaje mięsu wyrazistości, intensywności w smaku. Łatwe do zrobienia, fajnie smakuje z dodatkiem ryżu lub ziemniaków.

Polecamy!
Kamila i Marysia

Składniki:

  • 4 filety z kurczaka
  • 4 łyżki oleju
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 200 ml śmietany 18%
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2 łyżki musztardy dijon
  • 2 łyżki miodu
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

Sposób przyrządzania:

1. W miseczce mieszamy miód z musztardą, curry, sosem sojowym, sokiem z cytryny, solą i pieprzem, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Mieszamy do połączenia składników.
2. Filety osuszamy na papierowych ręcznikach i oczyszczamy z białych błon. Polewamy marynatą i odstawiamy do lodówki na co najmniej 30 min. do zamarynowania.
3. Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej. Kurczaka oczyszczamy z marynaty (pozostałą marynatę zachowujemy), smażymy aż się zarumieni, po około 3 minuty z każdej strony. Wlewamy marynatę. Obracamy kurczaka i dolewamy śmietanę do powstałego sosu, oraz dodajemy koncentrat pomidorowy. Lekko mieszamy. Gotujemy pod przykryciem przez około 10 minut. Odkrywamy i gotujemy jeszcze 10 minut.
4. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki oraz świeżo zmielonym pieprzem. Najlepiej smakuje z ziemniakami lub ryżem i ulubioną sałatką.

Smacznego!😘