Czas przygotowania: 45 min.
Porcja dla: 5 osób
Stopień trudności: Łatwe
Wytrawna tarta z mniszkiem lekarskim, jest bardzo prosta do zrobienia. Jeśli macie gotowy spód, ciasta francuskiego lub na tartę, to wystarczy przygotować farsz z jajek, jogurtu greckiego, duszonego pora, startego ostrego sera, z dodatkiem płatków mniszka oraz liści, posypać słonecznikiem i upiec. Szybka, smaczna przekąska, którą możemy udekorować listkami mlecza, obsypać kwiatami (w sezonie) i stawiać na stół. Na pewno pięknie go przyozdobi i zasmakuje domownikom.
Mniszek lekarski często potocznie jest nazywany mleczem, a to błąd, ponieważ mlecz i mniszek to nie to samo.
Mlecz polny to chwast, który w odróżnieniu od mniszka lekarskiego, ma jedną łodygę, od której odchodzą pędy poboczne oraz drobne, lekko kłujące listki. Mlecz polny najbardziej lubi rosnąć na polach. Kwitnie od czerwca do wczesnej jesieni.
Jego liście, podobnie jak w przypadku mniszka, są smaczne i mogą być wykorzystywane do sałatki, ciasta, tarty czy herbaty. W Polsce jego liście są wykorzystywane dość rzadko, jednak w kuchni francuskiej czy greckiej bardzo często możemy je spotkać. Posiada również właściwości lecznicze:
Zaś mniszek lekarski jest ziołem, rośliną jadalną i leczniczą. Korzeń mniszka zawiera szczególnie duże ilości garbników oraz inulinę, fitosterole i fenolokwasy. Z kolei liście i kwiaty bogate są we flawonoidy, fenolokwasy i karotenoidy, także sole mineralne, witaminę C i witaminy z grupy B oraz olejek eteryczny. W celach leczniczych wykorzystuje się zarówno ziele, jak i kwiaty oraz korzenie rośliny.
Wyciąg z mniszka pobudza czynność wątroby, zwiększa również wydzielanie kwasu solnego w żołądku, stymulując procesy trawiennie już na tym etapie. Wspomaga też organizm w walce z drobnoustrojami. Dzięki tej właściwości polecany jest w czasie zwiększonej zapadalności na infekcje oraz w procesach rekonwalescencji, zwłaszcza u osób starszych.
Właściwości przeciwutleniające mniszka wynikają z obecności dużej ilości związków polifenolowych, które hamują powstawanie wolnych rodników.
Mniszek lekarski posiada właściwości obniżające poziom LDL-C – zwanego “złym cholesterolem” – przy jednoczesnym zwiększeniu poziomu HDL-C – czyli tego “dobrego cholesterolu”.
Kamila i Marysia
Składniki:
- 1 gotowe ciasto francuskie, filo lub na tartę
- 3 jajka
- 200 g jogurtu greckiego
- 1 średni por biała część
- 100 g sera chedar
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżka masła
- 1/2 łyżeczki soli
- 3 łyżki uprażonego słonecznika
- 8-10 listków mniszka lekarskiego oraz płatki kwiatów
Sposób przyrządzania:
1. Do głębokiego naczynia wbijamy jajka, ubijamy je lekko trzepaczką, dodajemy jogurt i sól, mieszamy. Następnie wrzucamy ser. Całość mieszamy i odstawiamy.
2. Na patelni rozgrzewamy masło i oliwę, dodajemy por p[okrojony na drobne kawałki oraz czosnek wyciśnięty przez praskę. Dusimy, aż por się zeszkli od czasu do czasu.
3. Wyciągamy ciasto i przekładamy do wcześniej przygotowanej formy, tak aby brzegi ciasta były podwinięte do góry.
4. Gdy por wystygnie przekładamy do masy jajeczno-jogurtowej i mieszamy.
Następnie wylewamy masę na ciasto.
5. Na wierzch posypujemy uprażonym słonecznikiem i listkami mniszka.
6. Wstawiamy do piekarnika na 30 – 35 min. w temp. 200 °C. aż ciasto się zarumieni.
7. Gotowe ciasto posypujemy płatkami kwiatów.
Smacznego ❤️