![Absolutnie dobre – Zupa krem ze świeżych ogórków z parmezanem Absolutnie dobre - Zupa krem ze świeżych ogórków z parmezanem](https://www.absolutniedobre.pl/wp-content/uploads/2021/09/Absolutnie-dobre_Zupa-krem-ze-swiezych-ogorkow-z-parmezanem.jpg)
Czas przygotowania: 45 min.
Porcja dla: 3 osób
Danie wegetariańskie: Tak
Stopień trudności: Łatwe
Zupa krem ze świeżych ogórków z parmezanem
Zupa krem ze świeżych ogórków z parmezanem
Tę zupę jadłam pierwszy raz u mojej mamy. Zrobiła ją z powodu nadmiaru ogórków gruntowych ;) Bo taka prawda, jak nie wiadomo co zrobić ze świeżymi ogórkami, bo jest ich zbyt dużo, to ta zupa pozwoli na pozbycie się nadmiaru a i też zaspokoi swym smakiem. Bo jest ciekawy… trochę ogórkowy, delikatny, lekko kwaskowy, gdzieś na końcu smakuje trochę jak ogórkowa z kiszonych, ale łagodniej. Jak zawsze fajne jest to, że do takiej zupy można dodać całą włoszczyznę (jak ktoś lubi), lub tylko cebulę i czosnek oraz ziemniaki. U mnie dodatkowo z selerem naciowym oraz sokiem z cytryny ;)
Smak doskonałe podbija starty parmezan i świeżo zmielony pieprz.
Smacznego!
Kamila
Składniki:
- 3 średnie ziemniaki
- 6 surowych, średnich ogórków najlepiej gruntowych
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 l szklanki bulionu jarzynowego lub drobiowego
- 1 łodyga selera naciowego
- 1 średnia marchewka
- 1 mała pietruszka
- 1 łyżka masła
- 5 łyżek oleju rzepakowego
- sok z połowy cytryny
- 2 liście laurowe
- 5-6 ziaren ziela angielskiego
- pieprz czarny, sól
- parmezan do posypania
- 3-4 łyżki gęstej śmietany
Sposób przyrządzania:
1. Obieramy warzywa oprócz ogórków (ogórki dodajemy ze skórą). Ziemniaki kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka z bulionem, liściem laurowym, i zielem angielskim. Gotujemy, aż zmiękną.
2. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę oraz 2 ząbki czosnku. Smażymy, za cebula się zeszkli.
3. Dodajemy pokrojone ogórki, smażymy aż zmiękną i dorzucamy pozostałe, pokrojone warzywa i smażymy jeszcze przez około 6 minut, mieszając d czasu do czasu.
4. Zawartość patelni przelewamy do garnka z ugotowanym bulionem. Chwilę jeszcze gotujemy, aż warzywa zmiękną.
5. Odstawiamy garnek z ognia. Wyciągamy z zupy ziele angielskie i liście laurowe. Blendujemy na gęsty krem. dodajemy przeciśnięty czosnek oraz sok z cytryny. Mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
6. Krem rozlewamy do miseczek. Dodajemy kleks śmietany oraz starty na płatki parmezan (wg. uznania).
Podajemy z tostami z razowego chleba.