Czas przygotowania: 60 min.
Porcja dla: 3 osób
Stopień trudności: Łatwe
Grzyby suszone mają przepiękny zapach i aromat, więc kiedy tylko nachodzi nas chęć to robimy tak, żeby było ich duuużo w daniu ;)
I oto mamy risotto. Smaczne, jesienne danie jednogarnkowe.
Kamila
Składniki:
- 250 g ryżu do risotto (arborio)
- 50 g suszonych grzybów leśnych
- 1 ząbek czosnku
- 1 średni por
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 3 łyżki masła
- 300 ml bulionu warzywnego
- 1/3 szklanki białego wytrawnego wina
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżka drożdży nieaktywnych
- 4 łyżki tartego parmezanu
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- sól
- pieprz do smaku
Sposób przyrządzania:
1. Suszone grzyby zalewamy ok. 500 ml wody i gotujemy około 20 minut.
2. W rondlu rozgrzewamy oliwę oraz masło. Dodajemy pokrojony drobno por, wyciskamy ząbek czosnku i smażymy, aż por się zeszkli.
3. Odcedzamy grzyby, kroimy na drobne kawałki, płyn z grzybów zostawiamy (będzie potrzebny do risotto). Grzyby wrzucamy do rondla, mieszamy i chwilę podsmażamy.
4. Dodajemy ryż i mieszamy, żeby połączył się z resztą składników. Chwilę smażymy (ciągle mieszając, aby ryż nie przywarł do dna), dolewamy wino ponownie mieszając. Gdy ryż wchłonie wino, dolewamy 150 ml bulionu. Powoli mieszamy, aż ryż wchłonie cały płyn.
5. Powtarzamy czynność. Wlewamy kolejną porcję bulionu i mieszamy risotto, czekamy aż wchłonie cały płyn (mieszając, aby nie przywarł do dna) i ponownie dolewamy płyn, tym razem wywar z grzybów. Starajmy się powtarzać dolewanie kilka razy, za każdym razem po tym jak ryż wchłonie płyn. Ryż gotujemy około 18-20 minut, po tym czasie powinien być kremowy, lekko kleisty.
6. W momencie gdy dodajemy ostatni raz wywar z grzybów, dorzucamy przyprawy: oregano, tymianek oraz natkę pietruszki. Mieszamy. Solimy do smaku. Dodajemy płatki drożdżowe. Mieszamy.
7. Zdejmujemy z ognia, dodajemy parmezan i mieszamy.
6. Podajemy od razu posypane parmezanem i pieprzem.