Czas przygotowania: 20 min.
Porcja dla: 4 osób
Stopień trudności: Łatwe
Pyszna, szybka sałatka, którą pierwszy raz jadłam u znajomych. Bardzo mi zasmakowała. Idealnie pasowała do podanego sushi. Trochę ją zrobiłam po swojemu, zmieniając kilka składników. Chrupiąca, świeża, pasuje również do dań kuchni azjatyckiej.
Kamila
Składniki:
- 1 średnia kapusta pekińska
- 1 średnia marchewka
- 1/2 białej rzodkwi
- 1/2 puszki kiełków w zalewie
- 3 łyżki solonych orzeszków arachidowych
na sos:
- 1 ząbek czosnku
- 6 łyżek oleju arachidowego
- 1 łyżka octu ryżowego lub jabłkowego
- 5 łyżek sosu sojowego
- 1 łyżka miodu
Sposób przyrządzania:
1. Kapustę pekińską myjemy, wykrawamy głąb i kroimy na podłużne paski. Wsypujemy do miski. Marchewkę i rzodkiew myjemy obieramy i kroimy w julienne. Wrzucamy do sałatki.
2. Kiełki odsączamy na sitku i dodajemy do warzyw. Wszystko delikatnie mieszamy dłonią.
3. Przygotowujemy sos. Do słoiczka wlewamy olej, ocet, sos sojowy, miód i przeciśnięty przez praskę czosnek. Zakręcamy słoik i potrząsamy sosem aż do połączenia składników.
4. Orzeszki arachidowe wsypujemy do woreczka. Tłuczkiem lub dnem od butelki rozbijamy je na mniejsze kawałki.
5. Do sałatki wrzucamy rozdrobnione orzechy, polewamy sosem, mieszamy. Podajemy od razu jako dodatek do sushi, ryżu lub sajgonek.